Τρίτη, Οκτωβρίου 28

AΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει στην καθημερινή ζωή της Πάτρας οι χιλιάδες λαθρομετανάστες που καθημερινά συνωστίζονται στο λιμάνι και στους δρόμους ψάχνοντας μια θέση σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, το φαινόμενο λέγεται και παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Οι λαθρομετανάστες όταν φτάνουν στον προορισμό που θέλουν τους αλιεύουν τα επιχειρηματικά λόμπι για παράνομο και φθηνό εργατικό δυναμικό, σε βάρος όμως των νόμιμων επιχειρήσεων, του ντόπιου εργατικού δυναμικού και των νόμιμων μεταναστών.
Οι λαθρομετανάστες συχνά πληρώνουν υψηλό τίμημα, σε αρκετές περιπτώσεις το τίμημα είναι η ίδια τους η ζωή.

Το ζήτημα των λαθρομεταναστών στην Πάτρα είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό συνεχή είναι και τα επεισόδια. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, η αστυνομία και το λιμενικό δήλωσαν ότι αδυνατούν, σύμφωνα και με όσα άφησε να εννοηθούν σε δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας να αποτρέψουν τις άσχημες καταστάσεις που καθημερινά δημιουργούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Οι πολίτες και ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής έχουν αναστατωθεί, ειδικά αυτή την εποχή που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κρίσης τα προβλήματα για τον πληθυσμό αυξάνονται.

Οι λαθρομετανάστες τον τελευταίο καιρό δεν διστάζουν ακόμη και να επιτεθούν στον καθένα, η ανασφάλεια έχει κυριεύσει τους κατοίκους των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής, που πλέον φοβούνται ακόμη και να επισκεφτούν την Πάτρα.
Ως γνωστό, οι λαθρομετανάστες των Πατρών δεν ενδιαφέρονται να λάβουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας, φτάνουν από τα παράλια της μικρας Ασίας, αποβιβάζονται στα νησιά και από την Πάτρα περνούν transit.

Οι λαθρομετανάστες όμως δεν είναι «θύματα» που μας χρειάζονται για να τους σώσουμε. Θέλουν μια καλύτερη ζωή, δεν θέλουν να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

Οι ανησυχίες αυτές δεν αποτελούν ρατσιστικές ή άλλες παρόμοιες θέσεις, ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και οδηγεί σε μια μακρά σειρά άλλων παραβιάσεων με αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις και συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τις κοινωνίες μας. Όσο δεν λύνεται, το πρόβλημα θα μεγαλώνει.
Όπως φαίνεται, η διαχείριση του προβλήματος αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, επειδή δεν έγινε προσπάθεια να λυθεί σταδιακά, δηλαδή κομμάτι-κομμάτι. Με δεδομένο ότι η προσπάθεια για συνολική λύση του προβλήματος απέτυχε, οι στόχοι και οι πολιτικές δράσεις πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: