Τετάρτη, Οκτωβρίου 8

Απόφαση του ΟΗΕ για το Κόσσοβο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που προτάθηκε από τη Σερβία και θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να ζητήσει τη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

77 μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ, 6 κατά, ενώ 74 χώρες ήταν επιφυλακτικές.
Το διεθνές δικαστήριο θα εξετάσει εάν η μονομερής απόφαση ανεξαρτησίας του κοσσόβου είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε "μεγάλη ημέρα για το διεθνές δίκαιο" την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και ευχαρίστησε "όλες τις χώρες που στάθηκαν αλληλέγγυες στις προσπάθειες τις Σερβίας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ".
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπέδιο Hašim Tači δήλωσε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει απαντηθεί και χαρακτήρισε την απόφαση νόμιμη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν από τις χώρες που υποστήριξαν το αίτημα της Σερβίας. Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ ο εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι η χώρα του πιστεύει ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αξίζει νομικής σαφήνειας και το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί όντως να βοηθήσει.
Η απόφαση δε θα είναι δεσμευτική, θα έχει όμως νομική και ηθική βαρύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: