Παρασκευή, Μαΐου 23

Nα σταματήσει η αύξηση των τιμών των τροφίμων ζητεί το ΕK

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλύσει τις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων και να προτείνει κατάλληλα μέτρα. Επιπλέον, μαζί με τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλύσει τις διαφορές μεταξύ των πρωτογενών τιμών και εκείνων που χρεώνουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων. Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα ψήφισμα, που υιοθέτησε σήμερα, για την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Υιοθετώντας με 485 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 7 αποχές το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την αξιολόγηση των επιπτώσεων σε σχέση με το ρόλο του λιανικού εμπορίου στη διατροφική αλυσίδα, δεδομένου ότι οι τιμές λιανικής των τροφίμων αυξήθηκαν δυσανάλογα σε σχέση με το κόστος διαβίωσης.

Υπογραμμίζουν επίσης τον θεμελιώδη χαρακτήρα του δικαιώματος στη διατροφή, και την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση όλων των ανθρώπων κάθε στιγμή σε τρόφιμα που να επαρκούν για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι τα κράτη έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν, να σέβονται και να ικανοποιούν αυτό το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτή την στιγμή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε δεινή ένδεια και 850 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν καθημερινά.

Πηγη: ee


Δεν υπάρχουν σχόλια: