Τετάρτη, Μαΐου 28

Αlanis Morissette: Aκτιβισμός και περιβάλλον πηγαίνουν μαζί

Στις 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε για ένατη φορά η τελετή απονομής των Παγκόσμιων Bραβείων Ενέργειας, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Mία εκ των επιφανών καλεσμένων της βραδιάς ήταν και η διάσημη τραγουδίστρια Alanis Morissette, που είναι και ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος εδώ και πολλά χρόνια.

H "Πρώτη Σελίδα" του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μίλησε με την ερμηνεύτρια των τραγουδιών "Ironic" (Ειρωνικό) και "All I really want" (Aυτό που θέλω πραγματικά).

Kα Morissette, θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τη στάση των πολιτών της Βόρειας Αμερικής και την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος;

Νομίζω πως είναι πολύ της μόδας σήμερα το να είναι κανείς ενήμερος για οικολογικά θέματα και να συμμετάσχει σε συναυλίες που γίνονται κατά καιρούς υπέρ του περιβάλλοντος (όπως είναι οι συναυλίες "Live Earth"). Πιστεύω επομένως ότι οι άνθρωποι είναι ενημερωμένοι και κάνουν ό,τι μπορούν -ακόμη και αν πρόκειται για μικρά πράγματα.

Τι μπορούν να κάνουν καλλιτέχνες όπως εσείς προκειμένου να κάνουν τη διαφορά ως προς το θέμα αυτό;

Nα γίνουν ακτιβιστές! Aυτό -συναυλίες- έκανα κι εγώ μαζί με τον Adam Yauch από τους Beastie Boys, όταν ο George W. Bush προσπάθησε να περάσει ένα ενεργειακό σχέδιο που επρόκειτο να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο ζωής των αυτοχθόνων της Αλάσκας.

H μουσική και η τέχνη αποτελούν καλά μέσα καταπολέμησης των προβλημάτων που άπτονται του περιβάλλοντος. Νομίζω ότι κάποιος κοινωνικός ακτιβισμός ενυπάρχει σε ορισμένους στίχους τραγουδιών μου. Το τραγούδι που πρόκειται να τραγουδήσω απόψε ("Underneath") συνιστά την ανάληψη των προσωπικών μας ευθυνών αντί της προσπάθειας ελέγχου και καθοδήγησης των υπόλοιπων ανθρώπων. Προτιμώ να πάρω τις δικές μου ευθύνες για τη ζωή μου.

Πώς συμβάλλετε στην καθημερινή σας ζωή στη διάσωση του περιβάλλοντος;

Kάνουμε τις περιοδείες μας σε λεωφορεία που καταναλώνουν βιοντίζελ, ανακυκλώνουμε και χρησιμοποιούμε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Πέρα από αυτά, οδηγώ υβριδικό αυτοκίνητο και πλήρωσα προκειμένου να καλύπτονται τα CD μου από υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Mάλιστα οι δισκογραφικές εταιρίες δεν κάλυπταν τα έξοδα, οπότε τα πλήρωνα εγώ στην αρχή. Πριν από μερικά χρόνια το συγκρότημα Red Hot Chili Peppers και εγώ πληρώναμε για κάτι που σήμερα είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο -και το κάναμε με χαρά!

Πηγή: http://www.europarl.europa.eu/news/public/default_el.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια: