Κυριακή, Μαΐου 11

Άνοιξαν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Οι 6,75 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 22 συνδυασμούς,

Οι πρόωρες εκλογές κηρύχθηκαν λόγω της κατάρρευσης της κυβερνητικής συμμαχίας Κοστούνιτσα-Τάντιτς εν μέσω έντονων διαφωνιών των δύο πλευρών για την ακολουθητέα πολιτική.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται στις 20:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν, επίσης, ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα και θα χρειαστεί να συνεργαστούν δύο και πιθανότατα τρεις παρατάξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τελευταία έρευνα για την πρόθεση ψήφου που πραγματοποίησε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) δίνει προβάδισμα στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με ποσοστό 34,4%. Ακολουθούν, ο συνδυασμός του οποίου ηγείται ο Τάντιτς με 33,3%, ο συνασπισμός του Κοστούνιτσα με 12,2%, το LDP με 7,3% και το SPS με 7,1%.

Πυρετός στα γραφεία στοιχημάτων

"Πυρετός" επικρατεί στα γραφεία στοιχημάτων του Βελιγραδίου για τις εκλογές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι περισσότεροι στοιχηματίζουν πως ο επόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας θα είναι είτε ο αντιπρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS), κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, είτε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Το SRS έρχεται πρώτο και στα στοιχήματα σε ό,τι αφορά τα κόμματα, ενώ ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) για τη δημαρχία του Βελιγραδίου, κ. Ντράγκαν Τζίλας, αναμένεται να επιβληθεί του υποψηφίου του SRS, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τα στοιχήματα δεν αφορούν μόνο το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές ή ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά και τον αριθμό των εδρών που θα κερδίσει κάθε κόμμα, τη μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησης κ.ο.κ.

Ο κ. Λιούμπισα Μπορόγεβιτς, από το γραφείο στοιχημάτων "Meridian", δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου πως το πλέον δημοφιλές στοίχημα αφορά το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού.

"Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας αυτή τη φορά", είπε χαρακτηριστικά και απέδωσε το γεγονός ότι οι δημοφιλέστεροι για το αξίωμα αυτό είναι οι κ.κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς και Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει "ανοίξει τα χαρτιά" του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Πηγη: hri politika


Δεν υπάρχουν σχόλια: