Τετάρτη, Ιουνίου 4

ΈΦΤΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ

Πάνω από 6000 ευρωπαίοι αλιείς από την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία διαμαρτυρηθήκαν σήμερα για τις υψηλές τιμές των καυσίμων έξω από το κτήριο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου έγιναν και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές πετούσαν στην είσοδο το ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πέτρες τούβλα και πλάκες που έβγαλαν από το πεζοδρόμιο. Η αστυνομία έκανε αρκετές προσαγωγές.

Αρκετοί διαδηλωτές δεν κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο που γίνονταν η διαμαρτυρία επειδή είχαν μπλοκαριστεί στα λεωφορεία από την αστυνομία σε άλλα μέρη της πόλης.

Οι αλιείς απεργούν εδώ και 3 εβδομάδες με βασικά αιτήματα, την μείωση των τιμών στα καύσιμα και τον έλεγχο στην εισαγωγή ψαριών από χώρες εκτός ΕΕ.

Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με αξιωματούχους της ΕΕ, που δήλωσαν ότι ακούσαν προσεκτικά τα αιτήματα, δεν έδωσαν όμως απάντηση, επειδή, όπως είπαν, τα ζητήματα είναι σοβαρά και χρίζουν περαιτέρω μελέτης.

Υπογράμμισαν όμως ότι οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα δηλωσαν ότι επιθυμούν ευελιξία ώστε να μπορούν οι χώρες της ΕΕ να βοηθήσουν τις αλιευτικές βιομηχανίες, τόνισαν, όμως ότι επιδότηση των καυσίμων για τους αλιείς δεν επιτρέπεται.
Υποστηρίζουμε τόνισαν οι αξιωματούχοι την αναδιάρθρωση του τομέα επειδή στόχος της Ε.Ε είναι να έχουμε ένα βιώσιμο αλιευτικό τομέα, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μεσοπρόθεσμες λύσεις."
Ο εκπρόσωπος των αλιέων δήλωσε: « εμείς θα επιθυμούσαμε να εργαζόμαστε, αλλά με αυτή την κατάσταση είναι αδύνατον»

Με πληροφορίες από: france 24, b92

Δεν υπάρχουν σχόλια: