Τρίτη, Ιουνίου 10

ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε στη Σλοβενία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο συνάντησης κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Συναντήθηκε με το Σλοβένο πρωθυπουργό Γ.Γιάνζα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πριν από το τέλος της προεδρίας του.

“Μπορούμε να επιτύχουμε μια παγκόσμια συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, "είπε ο πρόεδρος Μπους σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της συνόδου κορυφής με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία.

Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηριστήκαν από αναλυτές αρκετά θετικές για την επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Το Ιράν και η παγκόσμια ειρήνη

Ο Πρόεδρος G. Μπους δήλωσε ότι η επέκταση του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν θα ήταν "απίστευτα επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη."

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ένωσης για ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων Χαβιέ Σολάνα για λογαριασμό της “ομάδας των Έξι”θα προσπαθήσει να ανοίξει εκ νέου διαπραγματεύσεις με το ισλαμικό καθεστώς. Το Ιράν επιμένει ότι έχει μόνο πολιτικές χρήσεις κατά νου για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε αυτήν, την τελευταία του επίσκεψη στην Ευρώπη πριν τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2009, αναγνώρισε ότι "υπάρχουν προβλήματα" στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αλλά επέμεινε ότι "υπάρχουν πράγματα που μας ενώνουν και είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν "

Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταβαίνει στη Γερμανία και εν συνεχεία θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βατικανό, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τελικός προορισμός θα είναι το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με πληροφορίες από: el pais, 24ur, dnevnik.si.


Δεν υπάρχουν σχόλια: