Πέμπτη, Μαρτίου 6

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ


Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατέθεσε προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων το ασφαλιστικό νομοσχεδιο.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά, κάποιες θα τεθούν σε ισχύ από το 2009 και κάποιες από το 2013.
Τρεις οι βασικοί άξονες δήλωσε o Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

· Άξονας πρώτος: Γίνεται τολμηρή και αποτελεσματική Διοικητική Μεταρρύθμιση. Οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (στους οποίους υπάγονται πάνω από το 90% των εργαζομένων) μειώνονται σε 13. Οι αναγκαίες αυτές δομικές αλλαγές, όχι μόνον δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση στις παροχές και τις υπηρεσίες, αλλά θα τις βελτιώνουν.
- Από τη Διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα απολύτως Ταμείο.
- Τα βασικά κριτήρια ενοποίησης ή ένταξης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων.
- Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των Ταμείων εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός, που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.


· Άξονας δεύτερος: Γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις δεκαετιών. Γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις, δίχως να θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας. Ταυτόχρονα, δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, για όσους το επιθυμούν.
- Οι διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφαρμόζονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Οι περισσότερες ξεκινούν από το 2013.
- Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.


. Αξονας τριτος: Προωθούνται θεσμικές καινοτομίες και εισάγονται νέοι θεσμοί που δημιουργούν στέρεες βάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: