Σάββατο, Μαρτίου 8

Πολιτική κρίση στη Σερβία




Πρόωρες εκλογές στις 8 Μαΐου ζήτησε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα


Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την εβδομάδα που πέρασε ξέσπασε κρίση στην σερβική κυβέρνηση συνασπισμου που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή συνεδρίασης της βουλής.
Η κρίση που ξέσπασε στη σερβική κυβέρνηση σχετίζεται με την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την προσέγγιση της Σερβίας με την E.E.
Την τελική απόφαση για την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών θα λάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς αφού συμβουλευτεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για το σχηματισμό μίας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.



"Η σερβική κυβέρνηση δεν έχει πλέον πολιτική ενότητα σε ένα σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με το μέλλον της χώρας: το Κόσοβο.
Μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης", τη λύση τώρα θα τη δώσει ο λαός δήλωσε ο Κοστούνιτσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη σημερινή συνέντευξη Τύπου, προτείνοντας την 11η Μαΐου για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν θέλει την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Κοσσυφοπέδιο, ενώ από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της χώρας b.tadic επιμένει στη θέση του να συνεχιστεί κανονικά η υποψηφιότητα της χώρας.

Στην Σερβία όλα τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή ένωση, το ερώτημα που έθεσε o πρωθυπουργός της Σερβίας και καλείται πλέον να απαντήσει ο Σέρβικος λαός είναι με ή χωρίς το Κόσσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: