Τρίτη, Ιανουαρίου 10

Μήπως η υπερθέρμανση επιταχύνει την ψύξη του πλανήτη;


Η μικρή εποχή των παγετώνων (Little Ice Age) ήταν μια περίοδος μερικής ψύξης του πλανήτη που έκανε την εμφάνισή του ως φαινόμενο από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Ο όρος εισήχθη στην επιστημονική βιβλιογραφία από τον Francois Ε. Matthes το 1939,    με την NASA να οριοθετεί την περίοδο αυτή μεταξύ 1550 μ.Χ. και 1850 μ.Χ. Η ψυχρή περίοδος, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, ήρθε μετά από θερμή περίοδο και επηρέασε την θερμοκρασία, τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. 
 Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών εμφανίστηκε μεταξύ 1345- 1348 και η μαύρη πανώλη που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Ευρώπης. 20 με 25 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του τότε ευρωπαϊκού πληθυσμού έπεσαν θύματα της καταστροφικής πανδημίας.
Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι..
το φαινόμενο της μικρής εποχής των παγετώνων θα μπορούσε να συμβεί και την τρέχουσα περίοδο επειδή το σύστημα ανακύκλησης των νερών του ατλαντικού ωκεανού μέσω των υποθαλάσσιων ποταμών έχει επηρεαστεί από τις μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού, (εξαιτίας των πάγων που λιώνουν και των πολλών βροχοπτώσεων στην ξηρά λόγω της παγκόσμιας διαταραχής του κλίματος, κ,α. ), που εισέρχεται στη Θάλασσα του Λαμπραντόρ στον ανατολικό Καναδά και σε ολόκληρη την ζώνη υποτροπικών νηνεμιών που βρίσκεται υπερκείμενη και μεταξύ των γεωγραφικών παραλλήλων 30° και 35° στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο με σοβαρή πιθανότητα να εμποδίζεται η συνήθης Θερμοαλατική Μεσημβρινή Κυκλοφορία.(Meridional Overturning Cell)

Η Θερμοαλατική Μεσημβρινή Κυκλοφορία είναι ένα πραγματικό σύστημα υποθαλάσσιων ποταμών που κρατά τις ισορροπίες και μεταφέρει θερμότητα από το ένα άκρο του πλανήτη στο άλλο, με κατεύθυνση από τους τροπικούς προς τους πόλους. Τα ρεύματα που διατρέχουν το Βόρειο Ατλαντικό ξεκινούν από τους τροπικούς -απ' όπου αντλούν θερμότητα-και ταξιδεύουν σε μικρό βάθος προς Βορρά. Όταν πλησιάζουν προς την Ισλανδία ψυχραίνονται από τους αρκτικούς ανέμους και αποδίδουν στο περιβάλλον τη θερμότητά τους. Κατ' αυτό τον τρόπο επηρεάζουν ευνοϊκά το κλίμα της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Παράλληλα ενώνονται με νερά υψηλής αλατότητας κι έτσι γίνονται πιο πυκνά. Ψυχρότερα και βαρύτερα λοιπόν, βυθίζονται κατά δύο χιλιόμετρα κι αλλάζουν κατεύθυνση επιστρέφοντας πάλι προς Νότο. Νέα ποσότητα νερού παίρνει τη θέση τους, εξασφαλίζοντας αέναη ανακύκληση.
Σε περίπτωση διαταραχής αν δλδη το θαλασσινό νερό γίνει υπερβολικά αραιό, εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας γλυκού νερού, δε θα μπορεί να βυθίζεται για να κάνει τον κύκλο και η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή θα μπει σε μια εποχή παγετώνων, με πτώση της γύρω στους 10° Κελσίου, ίσως και παρακάτω.
Κατά πολλούς οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες οδήγησαν σε υπερθέρμανση τον πλανήτη με αποτέλεσμα το φαινόμενο Little Ice Age να υπάρχει η περίπτωση να εμφανιστεί εκτός προγράμματος και με άγνωστη ένταση. Αν λοιπόν η διαδικασία επηρεασμού των φυσικών δυνάμεων που ρίχνουν την θερμοκρασία στον φυσικό κύκλο έχει ήδη αρχίσει είναι δύσκολο να προβλεφθεί πως, πότε και σε ποια έκταση θα εξελιχθεί ως φαινόμενο μια μικρή ή μεγαλύτερη εποχή παγετώνων.

Με πληροφορίες απο focusmag.gr, Βικιπαίδεια η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: