Σάββατο, Μαΐου 14

Εκτός ελέγχου η φοροδιαφυγή


Η είσπραξη εσόδων από την περιστολή της φοροδιαφυγής εδώ και χρόνια εξαγγέλλεται αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα οι φοροφυγάδες να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στον τομέα των καυσίμων καθώς υπάρχει, σε καθημερινή βάση, εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών χωρίς να υπάρχουν από την πολιτεία μέτρα περιστολής του.
Στην περίπτωση των καυσίμων υπάρχει και το φαινόμενο της νοθείας στα καύσιμα, μάλιστα σε μια εποχή όπου βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση έχει διευρυνθεί η μειωμένη παράδοση καυσίμων στην αντλία για το λόγο ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βενζινάδικων παραδίδει στο ντεπόζιτο των καταναλωτών ποσότητα που σε αρκετές περιπτώσεις είναι μειωμένη έως και 50% της αρχικής αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τεράστια επίσης είναι τα έσοδα που χάνει το δημόσιο από τις καθημερινές συναλλαγές στην αγορά. Το «κίνημα των αποδείξεων» έχει ατονήσει και όπως προκύπτει είναι πολλοί εκείνοι που ενώ κάνουν μεγάλους τζίρους, δεν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλει σημαντικά η παντελής απουσία ελέγχων και το γεγονός ότι από τα πρόστιμα των 5 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν πέρυσι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν έχει εισπραχθεί ούτε το 15% εξαιτίας της «πελατειακής παρέμβασης», γεγονός που αποδεικνύει ότι τα βάρη της κρίσης, για μια ακόμη φορά, τα πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και γενικότερα όλοι όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν ή δεν έχουν «άκρες» στο πολιτικό σύστημα και είναι νομοταγείς .

Δεν υπάρχουν σχόλια: