Τετάρτη, Νοεμβρίου 30

Στην κόψη του ξυραφιού το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα


Η Αμερικανική FED, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας συμφώνησαν σήμερα για την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος μειώνοντας κατά 50 μονάδες βάσης, με ισχύ από 5 Δεκεμβρίου και μέχρι το Φεβρουάριο, την τιμή βάση της οποίας οι κεντρικές τράπεζες θα διαθέτουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αναχρηματοδότηση σε δολάρια, στις ιδιωτικές, ευρωπαϊκές, κυρίως, τράπεζες για να διατηρήσουν τα ελάχιστα αποθεματικά τους. .
Δεδομένου ότι το μέτρο είχε ξαναεφαρμοσθεί πριν δυο μήνες η εξέλιξη στέλνει ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, από πλευράς ρευστότητας, το ευρωπαϊκό και κατ' επέκταση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εκτός των παραπάνω και με δηλωμένες τις αντιρρήσεις της Γερμανίας όσον αφορά τη λύση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μέσω ενός ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ οι εξελίξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ή  μέσο πίεσης προς την Γερμανία ή ένα δυνατό stress test για την περίπτωση κατάρρευσης του Ευρώ στο άμεσο μέλλον. 

Στον αέρα η έκτη δόση


Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Eurogroup στην χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία  είχε ξανά εγκριθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, υπάρχει περίπτωση οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης-9ης Δεκεμβρίου να μην δικαιολογούν την εκταμίευση,  της παγωμένης      απο τον Αύγουστο, έκτης δόσης .

Τρίτη, Νοεμβρίου 29

Η Ελλάδα απαξίωσε το τουριστικό προϊόν της


Είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο τουρισμός όχι μόνο φθίνει αλλά και δεν έχει αποδώσει σαφή δημόσια οφέλη. Η έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης ως βάση για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας δημιούργησε έλλειψη απάντησης στις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει, τόσο στο εγχώριο, όσο και στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Οι παράγοντες που απαξίωσαν στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι πολλοί, οι βασικοί κατά την γνώμη μου είναι:

Δευτέρα, Νοεμβρίου 28

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους


Τα τελευταία 2 χρόνια η Γερμανία δανείζεται φθηνά και δανείζει με τόκο   που ξεπερνά  το    130% του τόκου που αγοράζει. Το οικονομικό όφελός της από   την έναρξη της κρίσης χρέους έως σήμερα είναι πάνω από   30 δισ ευρώ.
Η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2014 θα δανεισθεί πάνω από 250 δισ ευρώ, 300 δισ ήταν το σύνολο του χρέους το 2009.   
Οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα διαμορφωθούν στα 12,787 δισ. ευρώ το 2012, στα 13,706 δισ ευρώ το 2013, στα 14,482 δισ. ευρώ το 2014.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανεργία προβλέπεται ότι θα φθάσει φέτος στο 16,6% από 12,5% πέρυσι, για να συνεχίσει να αυξάνεται στο 18,5% το 2012 και στο 18,7% το 2013.
Οι κοτζαμπάσηδες ήταν μια πτυχή της εποχής που άρχισε ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, ο κοτζαμπαδισμός όμως έγινε φαινόμενο που παραμένει μέχρι σήμερα.

Κυριακή, Νοεμβρίου 27

Σε τροχιά ανακατατάξεων τα Βαλκάνια


Είναι γνωστό ότι η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το Σεπτέμβριο του 1995 προέβλεπε ότι θα παρέμενε αμετάβλητη έως ότου αντικατασταθεί από μια οριστική συμφωνία, υπό τον όρο ότι μετά από επτά χρόνια κάθε μέρος μπορεί να αποχωρήσει με γραπτή ειδοποίηση, η οποία αρχίζει να ισχύει 12 μήνες μετά την παράδοσή της  στο άλλο μέρος.
Υπό την προσωρινή ονομασία FYROM, τα Σκόπια ανέλαβαν την υποχρέωση να σέβονται την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και με συγκεκριμένα μέτρα να συμβάλουν έτσι ώστε να τεθούν γερά θεμέλια για να φτάσουν οι δυο χώρες σε κλίμα ειρηνικών σχέσεων και κατανόησης.

Σάββατο, Νοεμβρίου 26

Προβληματίζει έντονα η έλλειψη σπόρων σταριού, θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι.


Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες αγρότες η έλλειψη στην αγορά πιστοποιημένων σπόρων σταριού προς σπορά για την καλλιεργητική περίοδο 2011 – 2012.
Πολλοί καλλιεργητές σιταριού υποστηρίζουν ότι όπου και αν απευθύνθηκαν στάρι δεν βρήκαν. Υπήρχαν στην αρχή της περιόδου κάποιες μικροποσότητες οι οποίες όχι μόνο πωλήθηκαν σε ιδιαίτερα ακριβή τιμή,  στα 0,50- 0,55 λεπτά το κιλό, από 0,40 την περσινή χρονιά, αλλά εξαντλήθηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα όσοι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και υποχρεούνται (σε εκτέλεση του άρθρου 68 του Καν. (ΕΚ) 73/2009 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) να χρησιμοποιήσουν πιστοποιημένο σπόρο στο σύνολο της προς σπορά ποσότητας να μην έχουν να σπείρουν.

Kλείνουν ΤΕΙ και ΑΕΙ


Σαρωτικές συγχωνεύσεις, καταργήσεις και αλλαγές στη φυσιογνωμία τμημάτων, σχολών και ολόκληρων ιδρυμάτων ανά περιφέρεια και ανά γνωστικό αντικείμενο ανακοίνωσε χθες η υπουργός παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε χωροταξική αναδιάρθρωση την Ανώτατη Εκπαίδευση καθώς τα κριτήρια θα καθοριστούν από τις ιδιαίτερα μειωμένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (λόγω Μνημονίου) για την παιδεία που και  για το 2012 προβλέπει περεταίρω   σημαντικές  μειώσεις,  από συγχωνεύσεις υπηρεσιών και φορέων,    μέχρι  συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, κ.α.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 25

Πελατειακές αθλιότητες με το τέλος ακινήτων


Σύμφωνα με δημοσιεύματα το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε να συσταθούν τριμελής επιτροπές στις κατά τόπους εφορίες προκείμενου να απευθύνονται οι πολίτες που έχουν λόγους αδυναμίας πληρωμής. Μπροστά στις επιτροπές χιλιάδες πολίτες εν τη πράξει θα ζητούν την εξαίρεσή τους από το τέλος ακινήτων.

Οι επιτροπές αυτές εν τω άμα και το θάμα και στην βάση κάποιων γενικών και αόριστων κατευθύνσεων θα κρίνουν για το ποιος έχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και ποιος όχι.

Το Ευρώ παράγει προβλήματα


H συνεχώς επιδεινούμενη κρίση χρέους,   καθώς πολλές χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής, κοινωνικής και δημοσιονομικής κατάρρευσης αν μη τι άλλο φανερώνει την αποτυχία του Ευρώ να εξασφαλίσει οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετικά όταν οι διαφορετικές οικονομίες και κουλτούρες αναγκάστηκαν στο όνομα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος να ακολουθήσουν μια πολιτική συμφωνία που υπηρετούσε μόνο της ανάγκες της ενοποιημένης αγοράς στην ζώνη του ευρώ.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24

Σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες, έρχεται νέος εμφύλιος


Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς οι πληροφορίες που διαρρέουν από τις τράπεζες κάνουν λόγο για "τσουνάμι" πλειστηριασμών κατά τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Η ισχύουσα αναστολή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2011 και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν θα δώσει νέα παράταση.

Ο κύκλος αυτής της Ευρωζώνης έκλεισε


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόδοση των ομολόγων διάρκειας δέκα (10) ετών, που εκδίδει το Γερμανικό Δημόσιο έχει καθιερωθεί, με πολιτική απόφαση, ως σημείο αναφοράς για τα ίδιας διάρκειας ομόλογα έκδοσης του Δημοσίου των υπολοίπων κρατών μελών της. Η διαφορά της απόδοσης των εν λόγω ομολόγων αντανακλά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου του κράτους μέλους έκδοσης σε σχέση με αυτό του Γερμανικού Δημοσίου, δλδη όταν ο κίνδυνος της επένδυσης σε μια χώρα αυξάνεται στην Γερμανία τα επιτόκια μειώνονται ή το αντίθετο.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 23

Θέμα χρόνου η διάλυση της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δημοσιοποίησε την πρόταση της για εισαγωγή του ευρωομολόγου εμμέσως πλην σαφώς προτείνει κατάργηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Λεφτά υπάρχουνε, για τις τράπεζες


Είναι γνωστό ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται στο 1,25% για τις ιδιωτικές τράπεζες την ώρα που πολλά κράτη- μέλη της ευρωζώνης ή δανείζονται από τις αγορές κεφαλαίων με επιτόκια που ξεπερνούν το 7% ( όπως η Ιταλία και η Ισπανία) ή έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ και βρίσκονται εκτός αγορών ( όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία), εξέλιξη που εκ των πραγμάτων έχει επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά.

Εξαπλώνεται επικίνδυνα η παράνομη πορνεία


Είναι ευρέως γνωστό ότι  τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί  κατακόρυφα  η είσοδος ταξιδιωτών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα (λαθρομετανάστευση) από τις χώρες της Ασίας, κυρίως από το Μπακλαντές.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ/UNAIDS το Μπακλαντές και οι Φιλιππίνες είναι οι χώρες της Ασίας με την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων του AIDS.

Τρίτη, Νοεμβρίου 22

Παρά τις θυσίες του λαού, το χρέος αυξήθηκε


Στα 360,379 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος στο τέλος Σεπτεμβρίου από 353,693 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα, στα τέλη Ιουνίου.
Τα παραπάνω  προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία το 2012 λήγουν ομόλογα ύψους 35,1 δισ. ευρώ και έντοκα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, το 2013 οι λήξεις ομολόγων φτάνουν τα 37,6 δισ. ευρώ, το 2014 τα 60,2 δισ. ευρώ και το 2015 τα 45,3 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την πληρωμή των τόκων , το τρέχον έτος ένα μεγάλο ποσό από το εθνικό προϊόν 16 δις ευρώ ή το 6,9% του ΑΕΠ θα κατευθυνθεί για τους τόκους, όταν το αντίστοιχο ποσό που κατευθύνεται για εκπαιδευτικές δαπάνες είναι μόνο 2,75 % του ΑΕΠ και είναι το μικρότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27

Δευτέρα, Νοεμβρίου 21

Άσκοπα τα μέτρα λιτότητας, δεν έπιασαν τόπο


Σήμερα, 2 και κάτι χρόνια μετά την εκλογική νίκη του πασοκ στις εκλογές του 2009 ακόμα και οι πιο δύσπιστοι  έχουν πειστεί και έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι οι πολιτικές εξελίξεις της τότε εποχής τροχοδρόμησαν,   την οργανωμένη πριν τις εκλογές,   υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ.

Κυριακή, Νοεμβρίου 20

Η Ελλάς είναι ο λαός της , δεν είναι τα πολιτικά τζάκια


Το κόμμα της ΝΔ από την εποχή της ίδρυσής του έως σήμερα είναι μια ευρεία πολιτική παράταξη που φιλοξενεί στις τάξεις της εκατομμύρια πολίτες των ευρύτερων λαϊκών τάξεων.
Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσουμε την ανθρωπογεωγραφία της κοινοβουλευτικής ομάδας εύκολα θα καταλάβουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν έχει επαρκή εκπροσώπηση και υποστήριξη.

Σάββατο, Νοεμβρίου 19

Η αποστολή της μεταβατικής κυβέρνησης “ναυάγησε”, λύση είναι οι άμεσες εκλογές


Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εισπράξει 65 από τα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος διακρατικού δανεισμού.
Τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανόμενης και της της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. Ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να τα εισπράξουμε μέσω του αρχικού προγράμματος επειδή στην παρούσα φάση τόσο η Ισπανία, όσο και Ιταλία δανείζονται από τις αγορές ακριβά με 7% περίπου και ξεπερνά κατά πολύ το 4, 5% του καθορισμένου με πολιτικές αποφάσεις (του ευρωπαϊκού συμβουλίου)  διακρατικού δανεισμού.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, 3 ενδεχόμενα υπάρχουν:

Παρασκευή, Νοεμβρίου 18

Που πάνε οι θυσίες και τα χρήματα του ελληνικού λαού?


Η είσοδος της Ελλάδας, το 1981,  στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα εκτός από υποχρεώσεις (ζώνη ελεύθερου εµπορίου κ.α.) σήμανε και εισροές κοινοτικών πόρων οι οποίοι είχαν ως στόχο την ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μέσω πολυετών επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Μ.Ο.Π.) που ξεκίνησαν το 1986 και τα 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης( ΚΠΣ) που ακολούθησαν έφεραν αρκετά δισεκατομμύρια οικονομικής ενίσχυσης.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 17

Άρχισε το Γενικό ξεπούλημα


Σε μια στιγμή που η οικονομική αναταραχή εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη το αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις διυπουργικό όργανο με απόφαση του και πριν καλά καλά ορκιστεί η μεταβατική κυβέρνηση ξεκίνησε την διαδικασία για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. (μεταβιβάστηκαν χθές στο ειδικό Ταμείο εκποίησης αρκετά περιουσιακά  στοιχεία του Δημοσίου)

Η απόφαση συνιστά πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο δεδομένου ότι

Τετάρτη, Νοεμβρίου 16

Η κρίση χρέους διαλύει Ευρωζώνη


H συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίας να απεμπλακεί η Ευρωζώνη από τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ο διεθνής προβληματισμός για την αρνητικά μεταβαλλόμενη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, η αύξηση του κόστους δανεισμού, σε απαγορευτικά επίπεδα, για τα 2/3 των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση στις χώρες μέλη της ΕΕ που βρίσκονται εκτός ευρώ δημιουργούν ένα εξερευνητικά ασταθές οικονομικοπολιτικό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σαφές είναι επίσης ότι η νέα κατάσταση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει την κρίση χρέους στο σημείο που ξεκίνησε. Τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα, η ανεργία, το τεράστιο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και οι αναταράξεις που επιφέρει η κρίση χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία     βάζουν τα θεμέλια για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον.
Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός οτι η κίνα δεν θέλει να ανατιμήσει το τεχνητά υποτιμημένο κινέζικο νόμισμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου που αποδεδειγμένα επιδεινώνει  την παγκόσμια αστάθεια γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα οικονομικά πράγματα βαδίζουν ολοταχώς σε συστημικό κραχ με διάλυση της ευρωζώνης και άλλες παγκόσμιες αναταράξεις. 

Γι αυτό λοιπον, προσδεθείτε για την "προσγείωση" που σύντομα θα ακολουθήσει.   

Τρίτη, Νοεμβρίου 15

Όταν όλα καταρρέουν, η διαπλοκή συνεχίζει να λειτουργεί


Συνοψίζοντας τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις Παπαδήμου στην βουλή φαίνεται ότι:
α. Μέσα στον πανικό του το διαπλεκόμενο μεταπολιτευτικό σύστημα ή αλλιώς "σύστημα πασοκ"  δεν διστάζει να οδηγήσει την οικονομία και την κοινωνία στην απόλυτη κατάρρευση μέσα από μια άνευ σημασίας και απολύτως παρασιτική πολιτική,  όσο πάει, για να επιβιώσει πολιτικά.
β. Η μεταβατική κυβέρνηση έχει ως -βασικό οικονομικό στόχο- με όχημα τις επανακεφεφαλαιοποιημένες τράπεζες και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας μεγάλων επιχειρήσεων, να πετύχει στα μέσα προς το τέλος του 2012 τεχνητή ανάκαμψη ή αν το πούμε διαφορετικά τεχνητή ευφορία μόνο και μόνο για να πουλήσουν την δημόσια περιουσία στο σύνολό της χωρίς να κατηγορηθούν ότι προκάλεσαν βλάβη στην εθνική οικονομία.
Με άλλα λόγια, για να ξεπεραστεί  ο συνταγματικός σκόπελος  (άρθρο 106 του συντάγματος, “η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας” κ.α.) ετοιμάζουν μια νέα φούσκα με άλλοθι την σωτηρία της χώρας, που θα παραπλανήσει τον λαό μέχρι να ξεπουληθούν για λίγα ευρώ τα πάντα. 

Κυριακή, Νοεμβρίου 13

Η εθνική αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη


Ξαφνικά ο ελληνικός λαός ξέχασε τα 2 καταστροφικά χρόνια  που πέρασαν  και έγινε λαϊκή απαίτηση η στήριξη των σκληρών μέτρων λιτότητας που θα περιλαμβάνει η νέα δανειακή σύμβαση όποτε και όταν υιοθετηθεί από την μεταβατική κυβέρνηση .
Τουλάχιστον έτσι το παρουσίασαν τα κεντρικά μμε και μέρος της πολιτικής τάξης που εδώ και χρόνια “λυμαίνονται” την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Μάλιστα γράφτηκε ότι η άρνηση συμμέτοχης  των πολιτικών δυνάμεων     στο σχήμα που προέκυψε θα ισοδυναμούσε με πολιτική καταστροφή.
Δεν θα μπω στον κόπο να σχολιάσω τα παραπάνω θα πω μόνο ότι η εν λόγω επιχειρηματολογία είναι αστεία ή εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα δεδομένου ότι γίνεται προσπάθεια να παράγουν το παρόν, καταστρέφοντας το αμαρτωλό παρελθόν τους.
Ας δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα, για να μην ξεχνιόμαστε:

Οι πολιτικοί φεύγουν, η λιτότητα μένει

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα και στην Ιταλία με τον διορισμό της εκτελεστικής εξουσίας είναι πολύ πιθανό να είναι     ενταγμένα σε ένα γενικότερο πλαίσιο μεταρρύθμισης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στόχο έχει να απαξιώσει στα μάτια της κοινής γνώμης την νομοθετική ισχύ των τοπικών κοινοβουλίων για να επικρατήσει έτσι η γενική νοµική ισχύ των δοτών ευρωπαϊκών οργάνων.
Μέσω αυτής της διαδικασίας τόσο η νομοθετική όσο και η εκτελεστική εξουσία θα είναι δοτές.   

Σάββατο, Νοεμβρίου 12

Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο ολοκληρωτισμός του ευρώ


Είναι γνωστό ότι η συνθήκη της Λισσαβόνας σχεδόν πέρασε από το “παράθυρο” δεδομένου ότι αμφισβητήθηκε έντονα σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Όσο για το τι  έγινε στην Ελλάδα, όπως όλα τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα πέρασε στα “ψηλά” του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ελάχιστοι είναι στην χώρα μας όσοι γνωρίζουν ότι υπάρχει Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ή αλλιώς Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία περιλαμβάνει επίσης και άλλους δεσμευτικούς κανόνες για τα κράτη μέλη.
Σήμερα, η κρίση χρέους στη ζώνη του Ευρώ αποδεικνύει ότι η συνθήκη της Λισσαβόνας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής και κατ' επέκταση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των λαών που απαρτίζουν την ζώνη του Ευρώ.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 11

Σε τροχιά αυτοδιάλυσης η ΝΔ


Είναι γεγονός ότι η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα έβαλε φρένο στην διεύρυνση του EFSM και μέσω των γενικών αντιδράσεων που προκάλεσε μπήκαν τα θεμέλια για να φτάσουμε στην μεταβατική κυβέρνηση που πυροδότησε εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις και ανησυχία, τόσο στην κορυφή όσο και στην βάση του κεντροδεξιού χώρου.
Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν αποτέλεσε έκπληξη, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ξεπεράσει τα όριά της και αναζητούνταν, κυρίως από την Γερμανία, εναγωνίως λύσεις για να παγιωθεί (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) η πολιτική της λιτότητας  και   να περάσει στην Ελλάδα με ευρεία πλειοψηφία το νέο πακέτο δανεισμού με τις σκληρές πολιτικές που το ακολουθούν για να έχει ισχυρό άλλοθι για τις επιλογές της στην προεκλογική περίοδο του επόμενου χρόνου η Γερμανίδα καγκελάριος .
Αν λοιπόν η μεταβατική κυβέρνηση, όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν, δεν διευκολύνει απλώς την ιδιοποίηση του πακέτου, όταν και όποτε ολοκληρωθεί μετά τον νέο χρόνο και προχωρήσει στην υλοποίησή του θα έχει καταργηθεί de facto η Δημοκρατία με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κόμματα που στηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία.
Στην άλλη περίπτωση δλδη να διεξαχθούν εκλογές αμέσως μετά, πως η αντιπολίτευση θα αντιπολιτευτεί στον προεκλογικό πολιτικό της λόγο ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που θα έχει ψηφίσει. Τι θα πει στο λαό ψηφίσαμε το πακέτο για να πάμε στην συνέχεια να το επαναδιαπραγματευτούμε; είναι αστεία πράγματα αυτά, ιδιαίτερα σε περίπτωση που περιλαμβάνει όρους  μόνιμης επιτήρησης  της Ελλάδας από τις δυνάμεις της τρόικας.
Πως λοιπόν θα εξελιχθεί το “πολιτικό παιχνίδι” !
Δεδομένου ότι στην Ευρωζώνη και για το 2012 προβλέπεται στασιμότητα,ύφεση   και νέα μέτρα είναι πολύ πιθανό να πάνε πίσω οι αποφάσεις που αφορούν το νέο πακέτο δανεισμού και έτσι, να εφαρμοσθούν από την μεταβατική κυβέρνηση τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που     θα βαθύνουν την ύφεση, θα αυξήσουν το ποσοστό της ανεργίας και  κατά  συνέπεια  θα επεκτείνουν     την  κοινωνική διαφοροποίηση από τις κεντρικές επιλογές.
Σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα χάσει την αξιοπιστία της επειδή δεν θα έχει οδηγήσει την χώρα σύντομα σε εκλογές για να εκφραστεί ο λαός -όπως υποσχέθηκε- και μια αριστερόστροφη νέα ηγεσία στο πασοκ θα βρει χρόνο για να κτίσει τα θεμέλια που θα ξανα φέρουν το παραπαίον σήμερα πασοκ πρώτο κόμμα.
Ποιος θα είναι κερδισμένος στην περίπτωση;
Αν δείτε ποιος πανηγυρίζει για την μεταβατική κυβέρνηση θα καταλάβετε! Η ταυτισμένη με το -σύστημα  πασοκ-   οικονομική και πολιτική αλητεία της μεταπολίτευσης που έφερε την Ελλάδα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα είδε την κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλει στο διηνεκές το σύστημα κυριαρχίας της.
Μην παραπλανιέστε φίλες και φίλοι μου, οι _μεταβατικοί- υποτελείς της αγοράς που είχαν πολιτικό ρόλο στο πλιάτσικο του χρηματιστηρίου και σήμερα σας υπόσχονται ευημερία ένα πράγμα έχουν στο μυαλό τους. Φιλοδοξούν να καταστρέψουν την δημοκρατία μέσω της αδρανοποιήσης του λάου σε μια προσπάθεια να “αιχμαλωτίσουν” την πατρίδα μας έτσι ώστε να μας καταστήσουν πιο εύκολα δουλοπάρικους των αγορών.   

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10

Κλείνει το Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων


Το Νοσοκομείο Κρεστένων ιδρύθηκε το έτος 1948 από δωρεές ομογενών και λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα καλύπτοντας τους 35.000 ανθρώπους της νότιας Ηλείας που κατοικούν κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά με κακό οδικό δίκτυο. 
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2011 επισκέφτηκαν τα εξωτερικά Ιατρεία του 29.216 άτομα, απο το Διαβητολογικό Ιατρείο εξυπηρετήθηκαν 875 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 1.415 Ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και οι νοσηλευθέντες ήταν      224 άτομα.

-Κατεδαβιθυζόμεθα-


Η πρόσφατη πολιτική ιστορία (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώθηκε μετά την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας διαμόρφωσαν και εξέλιξαν σε συνδυασμό με τα γεγονότα που παρήγαγε η κρίση χρέους τόσο την περιρρέουσα ευρωπαϊκή κουλτούρα, όσο και την πολιτική τοποθέτηση- ταύτιση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος.
Ο δρόμος που ακολουθήθηκε, ως μονόδρομος, φανερώνει  ότι επιχειρήθηκε μέσα από τα δομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αλλάξει η ισορροπία ισχύος και η δομολειτουργική δομή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με δούρειο ίππο -  όχημα  την οικονομική πίεση, ως αποτέλεσμα της λανθασμένης πολιτικοοικονομικής κατεύθυνσης.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 9

Αυξάνεται επικίνδυνα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός


Σε άντληση 1,3 δισ. ευρώ από δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων προχώρησε χθες ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,89% από 4,86% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) οι οποίοι έχουν πρόσβαση κατ’ αποκλειστικότητα  στους μηχανισμούς βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Την τρέχουσα χρονιά μέσω του βραχυπρόθεσμου δανεισμού θα αντληθούν πάνω από 17 δις ευρώ.

Τρίτη, Νοεμβρίου 8

Στον αέρα τα πακέτα δανεισμού της ΕΕ


Το φιάσκο της 26ης Οκτωβρίου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην χθεσινή της συνεδρίαση η Ευρωομάδα καθώς το γενικόλογο δελτίο τύπου για περαιτέρω ενίσχυση των πόρων του EFSM δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Οι αναδυόμενες οικονομίες ξεκαθάρισαν στην πρόσφατη συνεδρίαση των g20 στις Κάννες ότι δεν θα συμμετάσχουν στην διεύρυνση του EFSM και όπως όλα δείχνουν η Γερμανία αρνείται να διαθέσει τμήμα από τους 3.400 τόνους χρυσού που έχει στην κατοχή της  για την στήριξή του. Aρνείται επίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται, να “κόψει” νέα χρήματα η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για την κεφαλαιακή ενίσχυσή του.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 7

To σχέδιο που θα ιδιοποιηθεί η νέα κυβέρνηση


1.Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η κυβέρνηση Παπανδρέου ζήτησε να  ενισχυθούν οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, δλδη θα συγκροτηθεί ειδική μόνιμη ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων η οποία θα βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Βασική αποστολή της, η οποία θα καθοριστεί ρητά στο νέο Μνημόνιο συμφωνίας, θα είναι να επιβλέπει την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες- δεσμεύσεις που έχουν υπογράφει μέχρι σήμερα ή θα υπογραφούν στο προσεχές μέλλον, πάντα με τις ανάλογες οδηγίες συμμόρφωσης.

Στο βάθος, οκονομικοπολιτική αστάθεια


Όπως ολα τα δεδομένα δείχνουν η Ελλάδα από σήμερα  εισέρχεται σε  μακρόχρονη πολιτική αστάθεια με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η άρνηση  της ευρωζώνης να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις για τα προβλήματα που προκαλεί η κρίση χρέους και η αδυναμία της πτωχευμένης χώρας μας να αντιμετωπίσει θεσμικά την νέα πραγματικότητα παρακάμπτει τη βούληση του Λαού, παράγει νέα ψευτοδιλήμματα, αυξάνει την ανασφάλεια και οδηγεί την πατρίδα μας σε οικονομικοθεσμικό αδιέξοδο. Στο υπο διαμόρφωση νεο πολιτικό  σκηνικό αν  η παρούσα βουλή  ψηφίσει μια δανειακή σύμβαση που  εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα εκτός ότιθα  τροφοδοτήσει    μεγάλη   κοινωνική  αναστάτωση,   θα συνιστά και  de facto κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας με ότι αυτό συνεπάγεται(θεσμική αποσταθεροποίηση, κ.α.)

Κυριακή, Νοεμβρίου 6

Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται ...


Η αποτυχία της πρόσφατης συνοδού κορυφής της ΕΕ να δώσει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ όχι μόνο προκάλεσε την πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα μας, αλλά οδήγησε και σε ναυάγιο την αμφιλεγόμενη επιλογή- προσπάθεια της Ευρώπης να εξασφαλίσει την κεφαλαιακή διεύρυνση του EFSM με την συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών.

Σάββατο, Νοεμβρίου 5

“Αναζητούνται” τα χρήματα των επιδοτήσεων ελαιολάδου


Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά ως επιδότηση για τα γεωργικά προϊόντα με την Ελλάδα να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους.

Αν και θα περίμενε κάνεις η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια που περάσαν μέχρι σήμερα να έχει  προχωρήσει με πολιτικές ενέργειες και ρυθμίσεις σε ώθηση των παραγωγών να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες με στόχο την ποιοτική αύξηση της παραγωγής και την αναβάθμιση των προϊόντων δίνοντάς τους ταυτότητα και υπεράξια  ακολούθησε οπισθοδρομικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις ή να καταχραστούν από λίγους ή να σπαταληθούν.

Αρνείται να δει την πραγματικότητα η κυβέρνηση


Είναι γνωστό ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση, όχι μόνο δεν κάλυψε το σύνολο των δανειακών αναγκών της χώρας, αλλά άφησε και ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό το οποίο οδήγησε σε μεγάλη αύξηση μέσω εντόκων γραμματίων τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του δημοσίου. Οι εκδοθέντες τίτλοι σε έντοκα γραμμάτια έφταναν στο 21,6% το 2009 και την τρέχουσα χρονιά είναι στο 41,6% επί του συνολικού ποσού δανεισμού , με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον κόστος για τόκους.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 4

O "βασιλιάς της μπλόφας"


Αναμφισβήτητα η χθεσινή περιπετειώδης μέρα παρήγαγε μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση που εμφάνισε χρόνιες αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και επηρέασε την ροή των εξελίξεων στην σύνοδο των g-20 λόγω του φόβου μιας αντίδρασης- ντόμινο με ίσως καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 3

Το υπουργείο παιδείας απαξιώνει την σχολική φυσική αγωγή


Συνέχεια στην υποβάθμιση της σχολικής φυσικής αγωγής έδωσε το υπουργείο παιδείας με τροπολογία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.
Τα γραφεία φυσικής αγωγής που είχαν προβλεφθεί στο άρθρο 9 του ν. 1304/1982, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, και στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 2986/2002 (Α΄ 24). καταργούνται και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες τους  μεταφέρονται στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προς αυτή   την κατεύθυνση   προϊστάμενος του γραφείου φυσικής αγωγής νοείται ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Βάζει όρους η Κίνα


Σύμφωνα με τον Γαλλικό ιστωχώρο  le monte η Κίνα δέχεται να συμβάλει στην κεφαλαιακή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό όρους.
Οι προϋποθέσεις  που θέτει το Πεκίνο είναι να διασφαλιστεί ότι:

Τετάρτη, Νοεμβρίου 2

Τι είχες Γιαννιό, τι είχα πάντα...


Όπως προκύπτει μέσα από τις εξελίξεις, η ξαφνική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πήρε παγκόσμια διάσταση προκαλώντας πανικό σε ολόκληρο τον οικονομικό κόσμο με τις τραπεζικές μετοχές να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της χθεσινής μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων.
Σε προς τα κάτω πορεία οδηγήθηκαν και οι χώρες με προβλήματα χρέους, με την Ισπανία και την Ιταλία να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στο κόστος δανεισμού, εξέλιξη που ώθησε την ΕΚΤ σε μεγάλες αγορές ομόλογων από την δευτερογενή αγορά.

Τρίτη, Νοεμβρίου 1

Απάνθρωπη και ανεδαφική η πολιτική για την υγεία


Στο όνομα της οικονομικής κρίσης αποδυναμώνουν τις δομές του συστήματος Υγείας και μέσα από τις δραστικές περικοπές των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων για υπηρεσίες Υγείας που αφορούν φάρμακα, εξετάσεις και πρόσθετη περίθαλψη. Έτσι,  οδηγούν   σε υποβάθμιση την παρεχόμενη περίθαλψη θέτοντας σε κίνδυνο την Υγεία των ασθενών συμπολιτών μας. Τα παραπάνω καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος ΠΥΡΓΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ 

Ανακαλύπτουν λογιστικά σφάλματα οι χώρες της ευρωζώνης.


Μετά την Γερμανία που την προηγούμενη εβδομάδα μείωσε το χρέος της κατά 55,5 δισ εξαιτίας λογιστικού σφάλματος στους ισολογισμούς της εθνικοποιημένης τράπεζας Hypo Real Estate

Το πασοκ λειτουργεί με μικροκομματικά κριτήρια


Είναι σαφές και ξεκάθαρο από τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι το πρόσφατο σχέδιο της ΕΕ για κούρεμα κατά 50% του Ελληνικού χρέους και διεύρυνσης του EFSM με κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών ναυάγησε οριστικά δεδομένου ότι οι αγορές θα θεωρούσαν ένα τέτοιου μεγέθους “κούρεμα” ως "χρεοκοπία" και  σε ότι αφορά την  κεφαλαιακή  διεύρυνση του EFSM  η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες χώρες δεν θέλησαν να συμμετάσχουν  ή  ζήτησαν για να συμμετάσχουν εξωπραγματικά πολιτικά ανταλλάγματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τις χώρες της ευρωζώνης.