Σάββατο, Ιανουαρίου 31

Σε τροχιά οικονομικής κρίσης

Στο όριο της φτώχειας σύμφωνα με έρευνα της Eurostat έχει αρχίσει να ζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το 20% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 4.800 ευρώ ή 10.080 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες, το ποσοστό αυξάνεται στο 40% αν συνυπολογίσουμε ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού υπάρχει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων για το λογο ότι ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος αφορά την εξόφληση στεγαστικών καταναλωτικών κτλ δανείων. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στις έρευνες δεν λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακές ομάδες όπως οι άστεγοι κτλ που δεν έχουν εισόδημα.
Παράλληλα, το 20% περίπου του πληθυσμού επιβιώνει με εισοδήματα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε αυτό το ποσοστό προστίθενται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι απασχολούμενοι στα προγράμματα stage,οι ωρομίσθιοι της ελαστικής εργασίας , οι άνεργοι κτλ που το εισόδημα τους δύσκολα ξεπερνά τα 200- 300 ευρώ το μήνα.
Η οικονομική κατάσταση εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επιδεινωθεί, για το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα είναι αρνητικός -1,9%. Στα ιδιαίτερα αρνητικά της χώρας μας είναι και το γεγονός ότι, οι κοινωνικές σχέσεις είναι απολιθωμένες και τα προβλήματα είναι περίπλοκα από έλλειψη χρόνιου συγκεκριμένου προγραμματισμού ως αποτέλεσμα βαθύτερων διεργασιών.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 30

Ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών

Το Σάββατο 31/1 και Κυριακή 1-2 θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός των εκπαιδευτικών για την κατάταξη των χιλιάδων εξεταζόμενων στον διαγωνισμό υποψηφίων σε θέση διορισμού, σε θέση επιτυχόντα ή σε θέση αποτυχόντα.

Κάνοντας ένα διαχρονικό σύντομο απολογισμό του φαινομένου γραπτός διαγωνισμός για τον διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση, χωρίς υπερβολές καταλήγουμε να πούμε ότι είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην αλλαγή νοοτροπίας που οδήγησε στη γιγάντωση και την επιτάχυνση του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Παράλληλα, με μια πρόχειρη μελέτη των στοιχείων βλέπουμε ότι σήμερα ο διαγωνισμός δεν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των εκπαιδευτικών. Στην πράξη, νόμοι επί νόμων χωρίς να λύνουν συνολικά το πρόβλημα των αδιόριστων εκπαιδευτικών που κάθε χρόνο επανέρχεται, αλλά και η καταστρατήγηση των ποσοστών που ισχύουν σήμερα, (Ν. 3255/2004), 60% διορισμοί μέσω του διαγωνισμού - 40% με βάση την προϋπηρεσία εξαιτίας των ρυθμίσεων που έχει κατά καιρούς φέρει το ΥΠΕΠΘ, δεν ισχύουν. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο αριθμός όσων διορίζονται μέσω του διαγωνισμού σε σχέση με το συνολικό αριθμό των διοριζομένων δεν ξεπερνά σε αρκετούς κλάδους το 10%.
Εξαιτίας των προβλημάτων που αναφέρθηκαν, αλλά και αρκετών άλλων, βλέπουμε σήμερα να είναι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που ζητούν να καταργηθεί ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ- YΠΕΠΘ για τους εκπαιδευτικούς.
Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα:
[neoinileias.blogspot.com]

Πέμπτη, Ιανουαρίου 29

H κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της ανεργίας και την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
Στην Ισπανία η οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από το 1960 και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται κύρια εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στη χώρα. Η συζήτηση επικεντρώνεται εάν η οικονομική αδράνεια και η επιβράδυνση της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2010.
Στο Ηνωμένο βασίλειο η μέση τιμή ενός σπιτιού είναι σε σχέση με την περασμένο έτος 16,6 % χαμηλότερη με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών να βρίσκονται σε αρνητικά ίδια κεφάλαια, κάτω από το επίπεδο του ενυπόθηκου χρέους. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα συμβάλει τους ιδιοκτήτες που χάνουν τη εργασία τους με την καταβολή τόκων υποθήκης μέχρι £ 200.000 από την 13η εβδομάδα μετά την απόλυση.
Στη Ρουμανία πέραν των 403.441 ανέργων τον τελευταίο μήνα προστεθήκαν ακόμη 57.760, στη χώρα αυτή αναλυτές εκτιμούν ότι οι άνεργοι το 2009 θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο
Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στα τρένα απεργούν ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας,η ανησυχία των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι για την απώλεια της θέσης εργασίας 22,3% τη δραματική μείωση του εισοδήματος 21,9% την αδυναμία αποπληρωμής του δανειου 23,4% την απώλεια περιουσιακών στοιχείων 20,0% και άλλοι λόγοι 12,5%
Στην Ιταλία, βοήθεια από την κυβέρνηση ζητά η Fiat, για να μη βρεθούν στο δρόμο 60.000 εργαζόμενοι.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, δήλωσε σήμερα ότι τον Μάρτη θα γίνει περεταίρω μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, που σήμερα βρίσκεται στο 2%, η μείωση των επιτοκίων θα έχει ως αποτέλεσμα το Euribor να πέσει ακόμη πιο χαμηλά.

Η αξιολόγηση της ΕΕ για την Ελλάδα

Eπιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και επίσπευση στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού ζητά η Κομισιόν στην αξιολόγησή της για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα «αγκάθια» της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής.
Αναλυτικά, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της, για τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των «27» της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν ζητά συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απευθύνοντας μεταξυ αλλων τέσσερις βασικές συστάσεις:
- Tη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση και σε διαδικασίες που αφορούν τον προϋπολογισμό, τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, και την επίσπευση της εφαρμογής για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος
- Τη λήψη μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία και την πιο αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη.
- Την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικούς, κανονιστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς με έμφαση στην απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
- Τον εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity), της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας στους χαμηλόμισθους, την ενίσχυση των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη απασχόληση, την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και την αύξηση της συμμετοχής στη μακροχρόνια κατάρτιση με διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία κυρίως για τους νέους.
Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία και να επιταχύνει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και να ευθυγραμμίσει τα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
[www.philenew.aspx]

Ανησυχία για την οικονομία στο forum του davos


Κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επικρατεί στην ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο davos της Ελβετίας, οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καθώς εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 0,5% και θα είναι ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ως βασικά αίτια της κρίσης θεωρούνται, η υπερβολική πίστη στην ελεύθερη αγορά, η υπερβολική πίστη σε συγκεκριμένα οικονομικά μοντέλα, η απουσία διαφάνειας και η απουσία λογοδοσίας σε συνδυασμό με την απληστία των τραπεζιτών. Σύμφωνα με αναλυτές είναι γενικά αποδεκτό ότι το οικονομικό σύστημα χρειάζεται επανασχεδιασμό - επανεκκίνηση σε νέα βάση,
Η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει η κίνα, καθώς η κινεζική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο ανάπτυξη στο 8% ωστόσο και σύμφωνα με αναλυτές οι κινεζικές εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες καθώς η παγκόσμια ζήτηση συρρικνώνεται, πράγμα που μπορεί να σύρει την Κίνα σε πλήρη ύφεση. Από την άλλη πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε νέες προβλέψεις, σκιαγράφησε το πλαίσιο μιας αρκετά σκληρής χρονιάς από οικονομική άποψη. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς νομισματικού ταμείου προβλέπουν συρρίκνωση 1,6 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το τρέχον έτος 2,6% στην Ιαπωνία, στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2%. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το forum του davos δεν λαμβάνει αποφάσεις εξάγονται όμως σημαντικά συμπεράσματα.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Vladimir Putin μετά την επίσημη έναρξη του φόρουμ παραδέχθηκε ότι η χώρα του έχει προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι είναι ενάντια σε "λαϊκίστικες" συνταγές, ήρθε η ώρα για την «οικονομία των πραγματικών αξιών που θα στηρίζεται σε μια δίκαιη και αποτελεσματική παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική αναμένουμε από όλους τους εταίρους μας στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, να δείξει ενδιαφέρον για την περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία για την αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων δεν πρέπει να επανέλθει η οικονομία σε κατάσταση οικονομικού απομονωτισμό ή απεριόριστου εγωισμού παρόλο που κάποια προστασία είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο καθένας πρέπει να έχει την έννοια του μέτρου», "να τελειώνουμε με εικονικά χρήματα" είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Vladimir Putin
Ο επενδυτής και νυν πρόεδρος του Soros Fund Management LLC George Soros είπε στο Νταβός ότι το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι το μεγαλύτερο στα 30 τελευταία χρόνια και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για τη διάσωση των τραπεζών, επειδή ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί.
Την ίδια ώρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προειδοποιεί ότι 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2009, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία έχει μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση όσον αφορά την απασχόληση.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 28

Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα

Το άριστο κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ιράκ επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χόνσεϊάρ Ζεμπαρί, που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας.
Ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα του και ο Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα ανταποκριθεί άμεσα.
Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, συμφωνήθηκε και η τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή, όπου δόθηκε η ιστορική μάχη στα Γαυγάμηλα.

Η Ρωσία παγώνει την ανάπτυξη τακτικών πυραύλων

Σύμφωνα με διεθνή μμε ( ria novosti, el pais, Interfax) επικαλούμενα υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές του Υπουργείου Άμυνας μετέδωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ.
Η ολοκλήρωση των σχεδίων αυτών έχει παγώσει, δεδομένου ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στα σχέδιά της να αναπτύξει την πυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία ,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου, που ανέφερε το πρακτορείο Interfax. Ως «πολύ θετική ενέργεια» χαρακτήρισε το γεγονός ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Ρόμπερτ Γούντ.
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την αναστολή των σχεδίων για την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων Iskander και χαρακτήρισε την απόφαση ένα «καλό βήμα». Αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. De Hoop Scheffer δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα, κυρίως στο Αφγανιστάν και υπογράμμισε την ανάγκη σε ότι αφορα τους Συμμάχους "για την ενίσχυση, με περισσότερες δυνάμεις, αλλά και με περισσότερη πολιτικη ενίσχυση".. "Είναι δίκαιο, και θεωρώ πολιτικά υγιή, αν έχουμε μια δίκαιη εξισορρόπηση των βαρών σε αυτή την αποστολή μεταξύ των Συμμάχων, τόνισε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, η Ρωσία δήλωσε ότι αναμένει από το ΝΑΤΟ να καταστήσει σαφείς τους λόγους για τη θέση σχετικά με τη Γεωργία πριν από την έναρξη της εντατικής ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας με τη συμμαχία

Η οπτικοποίηση του περίγυρου


Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αρχική επιφανειακή προσέγγιση της εποχής που διανύουμε βλέπουμε ότι έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά, το ένα είναι το ψυχολογικό και το άλλο το πραγματικό, βέβαια κάποιοι από εσάς θα πουν, το ψυχολογικό δεν πηγάζει από το πραγματικό, εδώ όμως είναι και η μεγάλη διαφορά, επειδή η μεταφορά και ανταλλαγή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο αν ακολουθήσει το δρόμο της κριτικής στάσης ή της οτικοποίησης μιας προσδοκίας προσαρμόζει άμεσα το δυνατό μήνυμα στο γενικότερο κοινωνικό ή πολιτικό περιβάλλον.
Επιπλέον, η κοινωνία είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη που σχεδόν όλοι ξέρουμε τι και πως θα γίνει την επόμενη μέρα, χωρίς να ενδιαφερόμαστε να μάθουμε το γιατί.
Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού δεν ενδιαφέρετε να γνωρίσει αλλά πράγματα σε σχέση με τα γενικότερα συμφέροντα της πέρα από αυτά που θα αναπτυχθούν και αφορούν τον κοντινό της περίγυρο.
Μέσα σε αυτό το κατά γενική ομολογία περίεργο κοινονικοπολιτισμικό πλαίσιο είναι δύσκολο η μονάδα να αντιληφθεί ότι τα γενικότερα προβλήματα είναι αποτέλεσμα δομικών παραγόντων που είναι πέρα και έξω από τη δική της σφαίρα επιρροής και δημιουργούνται μέσω ενός πλέγματος καταστάσεων ή συμφερόντων που αναπτύσσουν κύρια τα μμε κατά τρόπο που, η οπτικοποίηση μιας ανύπαρκτης απειλής ή προσδοκίας, κτλ κατασκευάζει την πραγματικότητα σε βάρος της γενικότερης εξυπηρέτησης του συλλογικού συμφέροντος με στόχο να αποτραπούν «ανεπιθύμητες συμπεριφορές»,κτλ μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις εξαναγκάζοντας ψυχολογικά τη «λαϊκή κουλτούρα».
Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, η παραγόμενη κουλτούρα δημιουργεί ενοχές, περιορίζει την ελεύθερη σκέψη και ανάλογα με την κοινωνική εξέλιξη ως επακόλουθο των αλλαγών που συντελούνται δημιουργεί, είτε επιθετική, είτε αμυντική συμπεριφορά, σε καμιά όμως περίπτωση δεν δημιουργεί παραγωγική συμπεριφορά.
Η χρήση ή η καθιέρωση της παραπάνω τεχνικής στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού έχει αποδειχθεί ότι σε βάθος χρόνου οδηγεί σε υπέρβαση των κοινωνικών κανόνων, είτε από την μια πλευρά, είτε από την άλλη.
Εδώ όμως γεννάται το εξής απλό ερώτημα, αν και κατά πόσο η δημιουργία μιας κοινωνίας προκατ είναι κεφάλαιο που εξυπηρετεί τους γενικότερους πολιτικοοικονομικούς στόχους μιας χώρας;
Σε αυτή την περίπτωση και για να αποτραπεί η απογοήτευση αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κοινωνικής ανάπτυξης είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται η αρχή της απόδοσης, δηλαδή, η εμπλοκή του πληθυσμού σε δράσεις που τους κάνουν συμμέτοχους στην προσπάθεια μιας ριζικής αναμόρφωσης ενταγμένης σε ένα γενικότερο πλάνο- πλαίσιο διαφορετικής λειτουργίας.

Τρίτη, Ιανουαρίου 27

Η μείωση των τροχαίων & τα ασφάλιστρα


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της τροχαίας(κάντε κλικ εδώ για τα στοιχεία), παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και η κατασκευή των νέων δρόμων συνέβαλαν αποφασιστικά για αυτή την εξέλιξη.
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως τις δημοσιότητας να προγραμματίζονται για την τρέχουσα χρονιά αυξήσεις που αγγίζουν και το 40%! στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. Δηλαδή, το ετήσιο ασφάλιστρο για αυτοκίνητο 1.400 κυβικών από 368 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί κατά 144 ευρώ, στα 512 ευρώ. Για ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών, το σημερινό ετήσιο ασφάλιστρο των 384 ευρώ θα αυξηθεί στα 536 ευρώ.
Σύμφωνα τώρα με αναλυτές του κλάδου, το γεγονός θα επιβαρύνει σημαντικά εν μέσω οικονομικής κρίσης εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, τι στιγμή μάλιστα που το γενικότερο οικονομικό κλίμα, αλλά και η σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων δεν δικαιολογούν αυξήσεις στις τιμές των ασφάλιστρων.

To forum του Νταβός

Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται στις πιο δύσκολες συνθήκες από τη δεκαετία του 1930 αρχίζει την Τετάρτη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (Ελβετία) Τη φετινή χρονιά οι συμμετέχοντες σύμφωνα με διεθνή μμε θα είναι περίπου 2.500 από 96 χώρες.
Η σύνοδος θα επικεντρωθεί στην διαχείριση της παρούσας κρίσης και τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης μετά την κρίση, από την οικονομική μεταρρύθμιση έως την αλλαγή του κλίματος, δηλαδή σχετικά με το είδος του κόσμου που θέλουμε να εμφανιστεί όταν τελειώσει η κρίση.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του forum ο στόχος της φετινής συνάντησης είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια συνολική και συστηματική προσέγγιση για τη βελτίωση της κατάστασης του κόσμου κατά τρόπο που να ενσωματώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της παγκόσμιας κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών συνεδρίασης θα συμμετάσχουν 41 αρχηγοι κρατών και κυβερνήσεων, θρησκευτικοί ηγέτες, 60 υπουργοί, ανώτεροι υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών, διοικητές εταιρειών, συμμετέχοντες από την κοινωνία των πολιτών, μέσα ενημέρωσης, ακαδημαϊκά ιδρύματα και δεξαμενές σκέψης, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τις εργασίες της συνοδού θα ανοίξει με ομιλία του ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Μεταξύ άλλων, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν και πολλοί άλλοι.
Η εφημερίδα Financial Times αναφερει ότι εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αναμένεται από τους συμμετέχοντες «mea culpa», παράλληλα και σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα el pais η τακτική σύνοδος κορυφής του Νταβός αναμένεται ότι θα «κλείνει» υπέρ της κρατικής παρέμβασης στην οικονομική ρύθμιση με πιο προσεκτική διαχείριση και κοινές αρχές,

Δευτέρα, Ιανουαρίου 26

Οι USA και ο κόσμος

Μετά τις εκλογές στις usa και την επικράτηση των δημοκρατικών του νέου προέδρου Barack Obama ως αναφορά την εξωτερική πολιτική βλέπουμε ότι έχει αλλάξει η σχέση της «βλέψης» προς την ολότητα, μια τέτοια μετασχηματιστική προσέγγιση είναι φυσικό να αλλάξει και το «Λέγειν & Πράττειν» στον τρόπο με τον οποίο αυτό οργανώνεται, αλλά και τη σχέση του με κάθε ανταγωνιστική κίνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Ευρώπη που εδώ και αρκετά χρόνια έχει κατά κάποιο τρόπο, (ειδικά στην ενδοχώρα), διαγράψει από το λεξιλόγιο της την έννοια εξωτερική απειλή είναι φυσικό να αναπτυχθεί μια πιο ορθολογικού και σε διαφορετική βάση σχέση.
Ως λογική συνέπεια είναι φυσικό να αλλάξει κατεύθυνση και ο τρόπος αντιμετώπισης των σχέσεων με την Ευρώπη και τη Ρωσία, οπότε αναμένεται να αλλάξει και η στρατηγική προσέγγισης των προβλημάτων και η σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία στην κεντρική Ασία, κατά πασά πιθανότητα οι usa θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή που οι διαφορές ιδιοσυγκρασίας, οι οικονομικοπολιτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι σε αρκετές περιπτώσεις η ρίζα γενικότερων προβλημάτων, θεωρείται όμως από ξένους αναλυτές ζωτικής σημασίας για τον γεωπολιτικό έλεγχο του κόσμου.
Η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή είναι όπως και έχει δείξει μέχρι τώρα ιδιαίτερα πολύπλοκη, σχεδόν από τις αρχές του αιώνα και σε παλιότερες εποχές. Σε αυτό το σημείο και ως αναφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράν που κατά πολλούς θεωρούνται παγκόσμια προβλήματα, φαίνεται ότι δύσκολα η κατάσταση θα απεμπλακεί πριν ομαλοποιηθεί ενώ στο Ιράκ φαίνεται να υπάρχουν σχέδια για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων.
Σε σχέση με τη λατινική Αμερική οι εξελίξεις δείχνουν ότι η πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων θα ξεφύγει από τη λογική της μακροχρόνιας ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης, φυσικό θα πει κάποιος δεδομένου ότι ο κόσμος φαίνεται να ψάχνει έναν νέο ιδεολογικό κορμό, μέσω της ρυθμιζόμενης αλληλεπίδρασης. Με βάση τις εξελίξεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα τα πούμε ότι στο άμεσο μέλλον ίσως επαναπροσδιοριστεί ο όρος του τι συνιστά απειλή.
Οι εξελίξεις σε σχέση με την Κούβα είναι χαρακτηριστικό σχετικό παράδειγμα και δείχνει ότι στο μέλλον και σε πρώτη φάση τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται με διαπραγματεύσεις, αυτό το φανερώνει και η επίσκεψη του πρωην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Τεχεράνη μέσα στο Φεβρουάριο για να συζητήσει σχετικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα, την επικειμένη επίσκεψη ανακοίνωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν irna.
Το γεγονός δείχνει ότι δίνεται σημασία στην ανάπτυξη της αντίληψης της συν ευθύνης, αλλά και ότι εν μέσω παγκόσμιας κοινωνικό-οικονομικής κρίσης φαίνεται να προτιμώνται ενέργειες βελτίωσης και όχι επέκτασης, δηλαδή, ήπια ισχύς (Soft power).

Κυριακή, Ιανουαρίου 25

«Παραμύθι χωρίς όνομα»


Είναι γεγονός ότι η διαμόρφωση θετικής ή αρνητικής εικόνας μιας χώρας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται απο τα μέσα επικοινωνίας που σε συνδυασμό με αρκετούς άλλους παράγοντες διαμορφώνουν την εικόνα της κάθε χώρας στο εξωτερικό. Bέβαια, η εικόνα δεν πηγάζει από το πουθενά, αντικατροπτίζει το γενικότερο προσανατολισμό της χώρας σε σχέση με ένα πλήθος ζητημάτων.
Συνήθως όμως τα πιο αδύναμα, πολιτισμικά ή οικονομικά κτλ κράτη με την αιτιολογία ότι μια βελτιωμένη εικόνα θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για ξένες επενδύσεις, στον τουρισμό, το εμπόριο, αλλά και για την ανάπτυξη πολιτικών σχέσεων με άλλα κράτη προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πλαστή εικόνα, είτε μέσω των μμε, είτε μέσω του αθλητισμού, κ.α. που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα της χώρας τους συγκρίνοντας και δημιουργώντας την εικόνα (της χώρας τους) σε σχέση με την εικόνα κάποιας χώρας στο εξωτερικό. Μέσω αυτής της διαδικασίας κατά ένα μεγάλο βαθμό ο πληθυσμός προκαλεί συζητήσεις, δομεί την αίσθηση και δημιουργεί «στάσεις»σε σχέση με τη χώρα καταγωγής του αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες η απότομη έλευση χιλιάδων οικονομικών μεταναστών σε μια κοινωνία που μέχρι τότε είχε μάθει να βλέπει μόνο τουρίστες άλλαξε τόσο την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης με τη σειρά της άλλαξε τόσο τον τρόπο που βλέπαμε εμείς τους άλλους, όσο και τον τρόπο που οι άλλοι άρχισαν να βλέπουν εμάς.
Άλλοι έλεγαν ότι παραβιάζουμε τα δικαιώματα των μεταναστών, άλλοι ότι οι λαθρομετανάστες αλλοιώνουν τη γενικότερη εικόνα με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εικόνα που παρουσιάζει από τους transit λαθρομετανάστες η Πάτρα, την «αλλοίωση» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας,κ.α.
Ταυτόχρονα, η «βιομηχανοποίηση» του τουρισμού τον «γκετοποίησε» με αποτέλεσμα ο τουρίστας να έρχεται κατά βάση σε επαφή μόνο με τουρίστες. Ως λογική συνέπεια ο «μύθος» της γοητείας των Ελλήνων και η αλληλεπίδραση που που είχε δημιουργηθεί και υπήρχε τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού και των πολιτών από τις δυτικές χώρες έπαψε να υφίσταται.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας άρχισε να έρχεται σε επαφή, μέσω των κοινωνικών αναζητήσεων και τον γεγονότων της καθημερινότητας μόνο με οικονομικούς μετανάστες και όπως είναι γνωστό η επίδραση ως αναφορά την κοινωνική αναπαραγωγή και εξέλιξη από αντιλήψεις ενός κατώτερου πολιτισμικά πληθυσμού υποβιβάσει τον κοινωνικό μέσο όρο.
Μεσα σε αυτά τα δεδομένα οι πολίτες δεν εμπλέκονται ενεργά σε προσπάθειες να επικοινωνήσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο πέρα από τον κοντινό περίγυρό τους. Το φαινόμενο θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και ξενοφοβία, όχι όμως σε σχέση με τους μετανάστες που κατοικούν εδώ, αλλά σε σχέση με τους πολίτες της δυτικής Ευρώπης ή των usa.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας να πάψει και η οδική πρόσβαση τουριστών από την κεντρική Ευρώπη.
Ο παράγοντας Γιουγκοσλαβία επηρέασε σημαντικά στη διαμόρφωση αρνητικής εικόνας. Από το πουθενά έκανε τεράστια ζημιά, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και γενικότερα. Ξαφνικά γίναμε μέρος, «συμμετείχαμε» στον εμφύλιο πόλεμο. Αν παρατηρήσουμε πιο προσεχτικά το ζήτημα θα δούμε ότι η Σλοβενία που ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και ανεξαρτητοποιήθηκε πρώτη είχε λιγότερες απώλειες σε πολιτικό- επικοινωνιακό επίπεδο σε σχέση με τη χώρα μας από τον εμφύλιο πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Ιδιαίτερης μελέτης χρίζει και το γεγονός ότι ενώ φαίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο να υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τις γειτονικές χώρες, ως πράξη δεν αποτρέπουν τις διμερής συνεργασίες σε επίπεδο οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα σε σχέση με την Τουρκία, από την μια πλευρά τα τούρκικα πολεμικά πλοία έφτασαν στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που ο οπαπ φαίνεται να αγοράζει την αντίστοιχη τουρκική εταιρία τυχερών παιχνιδιών, το ίδιο γίνεται και με τα Σκόπια .
Μεγάλη ήταν και η ζημιά το 2004 με αφορμή τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων, τόσο με τα ζητήματα ασφάλειας που προέκυψαν και απασχόλησαν για αρκετό χρονικό διάστημα τα μμε σε ολόκληρο τον κόσμο, όσο και με το ζήτημα των ντοπαρισμένων αθλητών που εμφανίστηκε με την έναρξη των αγώνων. οι εικόνες των «κρυμμένων αθλητών» έφτασαν παντού και επισκίασαν για μέρες ακόμη και την ίδια τη διοργάνωση. Η όποια θετική εικόνα είχε δημιουργηθεί πριν τους αγώνες διαλύθηκε, αν και στο τέλος η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε για λόγους γοήτρου επιτυχής. Η εικόνα του σύγχρονου προσώπου της χώρας δέχτηκε καίριο χτύπημα στη διεθνή κοινή γνώμη.
Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε και από το γεγονός ότι σήμερα η α.ολυμπία πέρα από τον οργανωμένο τουρισμό, δηλαδή, εκτός από όσους φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια, άλλους επισκέπτες από το εξωτερικό δεν δέχεται, το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα.
Τριτοκοσμική είναι και η εικόνα που δίνουν για τη χώρα μας οι εικόνες των μεθυσμένων νεαρών σε διάφορα νησιά, οι φωτιές, αλλά και τα δημοσιεύματα «εσωτερικής επικαιρότητας» σε σχέση με τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα από την εποχή του σκανδάλου στο χρηματιστήριο και παλιότερα ακόμη.
Παράλληλα, το «Greek Zorbas» ως εξαγώγημο διαφημιστικό μήνυμα έγινε παραμύθι χωρίς εικόνα και παραθέτει σε όνομα ταβέρνας παρά σε εικόνα που παρουσιάζουμε ως πληθυσμός. επίσης, τα ελληνόπουλα είναι σήμερα τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Αν επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε κάποιους άλλους παράγοντες βλέπουμε ότι η σύγχρονη κουλτούρα σε σχέση με τον κινηματογράφο, τη μουσική, την τέχνη, τον αθλητισμό(ειδικά όταν δεν έχει βάση και συνέχεια) κ.α αποκλίνει σημαντικά από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης ή των usa. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το γεγονός έχει επηρεάσει αρνητικά την ελληνική κοινωνία.
Οι διαπιστώσεις και οι αντιφάσεις δεν τελειώνουν όμως με τα όσα λίγα αναφέρονται παραπάνω και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα μας διαθέτει «ισχυρές εικόνες» που ανά πασά στιγμή μπορούν να προβάλουν και να διαμορφώσουν θετική αντίληψη.
Βεβαία από τη μια στιγμή στην άλλη η ανατροπή καταστάσεων που κατά κάποιο τρόπο παγιώθηκαν ως αντιλήψεις την τελευταία 20ετια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με δεδομένο όμως ότι η οικονομική κρίση και η κοινωνική επανάσταση των τελευταίων μηνών «μηδένισαν» στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης τις όποιες στρεβλές εικόνες είχαμε δημιουργήσει πρέπει να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα που εκπέμπουμε ως χώρα.

Σάββατο, Ιανουαρίου 24

Συνεχίζουν οι αγρότες

Στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται οι αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ κατά μήκος των εθνικών οδών. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται από την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν και σε καταλήψεις δημόσιων κτηρίων σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Κατά γενική ομολογία όμως οι αγρότες έχουν δίκιο, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων την περασμένη χρονιά εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής και διαβίωσης. Σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί και το γάλα, που είναι καθαρα αγροτικά προϊόντα οι τιμές λιανικής μετά την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο δεν επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σήμερα χιλιάδες αγρότες με μικρό κλήρο και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ αναγκάζονται να επιβιώνουν σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καθημερινά τρέφονται μόνο με ψωμί και γάλα και αυτά όμως προς το τέλος του μήνα αδυνατούν να τα αγοράσουν, έτσι αναγκάζονται να χρεώνονται στα τοπικά παντοπωλεία βασικά είδη διατροφής.

Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι, οι δήμοι και οι νομαρχίες δεν έχουν ενδιαφερθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες. Για το μοναδικό που ενδιαφέρονται και έχουν πολιτική είναι οι χαλικοστρώσεις στους αγροτικούς δρόμους και αυτό όμως γίνεται πρόχειρα με καθαρά με ρουσφετολογικούς- πελατειακούς όρους, χωρίς μελέτη, αρκετές φορές μάλιστα χωρίς να υπάρχει λόγος χαλικόστρωσης.

Στη δημιουργία αρνητικής κατάστασης έχει συμβάλει και το γεγονός ότι η παραγωγική βάση της υπαίθρου μειώθηκε σημαντικά, οι νέοι, από τη στιγμή που δεν έχουν επαφή με τον πολιτισμό στην ύπαιθρο έφυγαν κύρια στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να εργαστούν στον τομέα των υπηρεσιών, αν και η ακαλλιέργητη γη σήμερα είναι ελάχιστη. Για να συμβεί όμως αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και το γεγονός ότι ο "Καποδιστρίας1" δεν «αστικοποίησε» σε περιφερειακό επίπεδο τις δομές και τον πληθυσμό με αποτέλεσμα ο νέος να μην έχει κίνητρο να μείνει στον τόπο καταγωγής του.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 23

Η Αγροτική κρίση


Εξαιτίας της αγροτικής κρίσης των ημερών έγινε αντιληπτό σε όλους ότι η αγροτική πραγματικότητα έχει αρκετά προβλήματα. Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι η ελληνική επαρχία απλώς επιβιώνει και οι δημιουργικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται είναι ελάχιστες.
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι ο σχεδιασμός εδώ και 20 χρόνια το μοναδικό που κάνει είναι να προωθεί την εξάρτηση του αγρότη, ακόμη και σε χωριά 150 κατοίκων οι τοπικές συνεργασίες είναι άγνωστη λέξη.
Σε αυτό το πλαίσιο αν κοιτάξουμε τα οικονομικά στοιχεία θα δούμε ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο στις αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις, παρόλο που η ύπαιθρος έχει αρκετές πλουτοπαραγωγικές πηγές στη θάλασσα στην ξηρά και στο υπέδαφος. Ελάχιστοι είναι και όσοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες, κύρια επειδή δεν έχουν πληροφόρηση, πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες & υποδομές και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που από την Ελλάδα πέρασαν 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης, μεσογειακά προγράμματα κτλ.
Αν τώρα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα προβλήματα με στόχο να βρούμε τι φταίει και φτάσαμε σε αυτό το σημείο θα δούμε ότι, στη χώρα μας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, πάνω από το 70% είναι στοιβαγμένο στις πόλεις , την ίδια ώρα ο μέσος όρος του πληθυσμού που ζει σε αγροτικές περιοχές στην Ε.Ε. των 27 ξεπερνά το 56%, φυσικό θα πει κάποιος,περισσότερο από το 91% της επικράτειας της Ε.Ε είναι «αγροτικές περιοχές», το ίδιο είναι και στη χώρα μας..
Από κι και πέρα βλέπουμε ότι, σε περιφερειακό επίπεδο, οι τοπικές δομές, δηλαδή, οι δήμοι, οι νομαρχίες, οι συνεταιρισμοί κτλ δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτύξει κάποια σοβαρή μορφή αγροτικής πολιτικής με βάση τις τοπικές, δυνατότητες και ανάγκες. Σε πολιτικό επίπεδο σχεδόν όλοι περιμένουν να λυθούν τα προβλήματα της «Άνω ραχούλας» από τις κεντρικές δομές της Αθήνας ή από τις κατευθύνσεις και επιδοτήσεις των Βρυξελλών, για να γίνει αυτό έχει συμβάλει και το γεγονός ότι κεντρική οργανωτική κατεύθυνση είναι ο αντιπαραγωγικός πολιτικός συγκεντρωτισμός.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι και η αθρόα είσοδος εποχιακού εργατικού δυναμικού, (σε αρκετές περιπτώσεις αναπτύχθηκε και η μόνιμη μετανάστευση) ειδικά στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα που απορρόφησαν το σύνολο του μεταναστευτικού κύματος μετά το άνοιγμα των συνόρων στην ανατολική Ευρώπη και την ενσωμάτωση της ανατολικής Γερμανίας από τη δυτική.
Η μεταναστευτική ροή προς το νότο ευνοήθηκε ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των αγορών εργασίας στη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας κύρια της μεταφοράς των βιομηχανιών στην Ασία. Το φαινόμενο άλλαξε ριζικά τα δεδομένα στη νότια Ευρώπη. Ο ντόπιος αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά, τι στιγμή που ως σύνολο αυξήθηκε εξαιτίας των μεταναστών. Κατ’ αυτό τον τρόπο και χρόνο με το χρόνο ένα μεγάλο τμήμα των καλλιεργειών (μέσω εργατικού δυναμικού, προσωρινών ενοικιάσεων κτλ) πέρασε στα χέρια των μεταναστών, πράγμα που έδιωξε και τους νέους από την επαρχία. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις καλλιέργειες που χάθηκαν, χωρίς να ανανεωθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο τεράστια είναι όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και τα χρήματα που μεταφέρθηκαν από την αγροτική οικονομία στις χώρες καταγωγής των μεταναστών, τα συμπτώματα της έλλειψής τους είναι ιδιαίτερα εμφανή αυτή την εποχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ και οι ενισχύσεις που ζητούν οι αγρότες είναι λύση βραχυπροθέσμου χαρακτήρα, όσα χρήματα και να δοθούν σε μορφή επιδοτήσεων, ανάπτυξη μέσα στην υπανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε.
Παράλληλα, οι αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις με τη συρρίκνωση των παραγωγικών ηλικιών και τη μείωση των γεννήσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν πρωτοφανείς αρνητικές συνέπειες.
Δοθέντων τούτων, η ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να καταστεί πρωταρχικής σημασίας στόχος, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ασφάλεια.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 22

Έλεγχος συνταγματικότητας για τη συνθήκη της Λισαβόνας

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ετοιμάζεται για μια ασυνήθιστα μακρά διαδικασία ακρόασης σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές ο έλεγχος της συνταγματικότητας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της συνθήκης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι δικαστές θα συζητήσουν το κατά πόσον η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα της Γερμανίας.
Στις χώρες που υπάρχει Σύνταγμα ( έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτός από ελάχιστα δικτατορικά ή ιδίου τύπου καθεστώτα) είναι ιεραρχικά ανώτερο από τους νόμους και δεσμεύει τη νομοθετική εξουσία, βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο, η νομοθετική εξουσία να θεσπίσει νόμους που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, για αυτό το λογο έχει θεσμοθετηθεί έλεγχος συνταγματικότητας των νομων.Το δικαστήριο θα εξετάσει καταγγελία που άσκησε ο συντηρητικός βουλευτής Peter Gauweiler, ο οποίος υποστήριξε ότι η Συνθήκη παραβιάζει τα δικαιώματα των Γερμανών πολιτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι και το κοινοβούλιο της Γερμανίας έχει επικυρώσει τη συνθήκη, ο πρόεδρος της χώρας όμως δεν έχει υπογράψει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έτσι η διαδικασία θα παραμείνει στάσιμη έως ότου το δικαστήριο αποφασίσει.

Γενικότερα, ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων αναφέρεται στη δυνατότητα των δικαστηρίων να κρίνουν κατά πόσον οι νόμοι συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντίστροφα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον ο δικαστής οφείλει να εφαρμόζει όλους τους νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, ακόμη κι αν θεωρεί ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα, το οποίο είναι ιεραρχικά ανώτερο από τους νόμους και δεσμέυει και τη νομοθετική εξουσία. Αντίστοιχα για τους πολίτες τίθεται το πρόβλημα με ποιον τρόπο θα προστατευτούν απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της νομοθετικής ή της δικαστικής εξουσίας που παραβιάζουν το Σύνταγμα δεδομενου ότι οι δικαστές είναι εξ ορισμού ισόβιοι σε μια δημοκρατία, δηλαδή, δεν ελέγχονται από τον λαό.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 21

Τα «βήματα» του εκπαιδευτικού διαλόγου


Η απόφαση του ΥΠΕΠΘ να ανοίξει το διάλογο για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική πράξη και πρωτοβουλία που πρέπει να απασχολήσει, τα κόμματα, τους εκπαιδευτικούς φορείς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ κ. Βερέμης έκανε λόγο για «νέο σύστημα πρόσβασης» των υποψηφίων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μάλιστα ακούστηκε και πρόταση για «επέκταση του θεσμού της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος που προτείνει το ΕΣΥΠ είναι η προσθήκη ενός ακόμη φροντιστηριακού έτους που θα μεσολαβεί μεταξύ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.
Με μια πρώτη ματιά βλέπουμε ότι, η τριετής λύκειακη βαθμίδα επεκτείνεται και γίνεται τετραετής, χωρίς να ξεκαθαρίζει τον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.
Από την άλλη πλευρά το γενικότερο πολιτικό κλίμα της εποχής σε σχέση με το ζήτημα δείχνει έλλειψη σαφούς προσανατολισμού, αν και το «γνωστό tabula rasa» δείχνει μια σαφή κατεύθυνση ..
Αν τώρα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πιο βαθύτερη ανάλυση της πρότασης καταλήγουμε να πούμε ότι δεν έρχεται για να αλλάξει τα πράγματα. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε μακροπρόθεσμη βάση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες, κύρια επειδή η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος θα παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές του φροντιστηριακού τύπου συστήματος εισαγωγής που είναι σε ισχύ και βασικά στηρίζει την παραπαιδεία. Ίσως με το νέο σύστημα να απασχοληθούν κάποιες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί παραπάνω και ορισμένων μόνο ειδικοτήτων στα προγράμματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης που προτείνονται. Δηλαδή, βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, ομάδες πίεσης κτλ.
Άρα, με το προτεινόμενο σύστημα δεν θα αλλάξει τίποτα, τόσο στον τρόπο ζωής των μαθητών, όσο και στην κοινωνία. Επίσης, δεν θα αποτελεί υπερβολή αν πούμε ότι θα διευρύνει την μαθητική ανισότητα παρακολούθησης μαθημάτων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων (δηλαδή, στη λογική του δημοτικού σχολείου) με βάση την πρόταση στο λύκειο δεν θα έχουμε και αυτό επειδή μεταξύ άλλων, κάποιοι μαθητές θα παρακολουθούν τα πρόσθετα προγράμματα, κάποιοι λόγω συνήθειας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα φροντιστήρια, το αναλυτικό πρόγραμμα θα παραμείνει το ίδιο, η ποιότητα σπουδών στο λύκειο δεν θα αναβαθμιστεί, οι μαθητές θα είναι ξανά χωρίς ελεύθερο χρόνο, μέρα -νύχτα ανάμεσα σε 4 τοίχους κτλ. Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι γνωστό ότι το εκπαιδευτικό σύστημα διαφοροποιεί τη διδακτική διαδικασία, δεν διαφοροποιεί όμως τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
Στη βάση αυτή δεν μπορεί από τη γενικότερη συζήτηση να αγνοηθεί το γεγονός ότι σήμερα, ένα από τα βασικότερα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η χαμηλή ποιότητα σπουδών που προσφέρει το λύκειο, στην ουσία έχει καταργηθεί από τα φροντιστήρια. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας χιλιάδες μαθητές εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εξωσχολικές δομές που ασκούν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία, το φαινόμενο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, όλοι συμφωνούν ότι είναι ο πυρήνας του προβλήματος και ασφαλώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, είναι διαφορετικό πράγμα να λες «νέο σύστημα πρόσβασης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαφορετικό να λες «ελεύθερη εισαγωγή στα πανεπιστήμια»…

Τρίτη, Ιανουαρίου 20

Τουρκικός εκβιασμός

ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ανάβει φωτιές και ασκεί εκβιαστική διπλωματία στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο European Policy Center, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας στο ζήτημα της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι ενεργειακός κόμβος, αφήνοντας να νοηθεί ότι είναι αναγκαία για την ΕΕ, καθώς και ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή και να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς ο Τούρκος Πρωθυπουργός για το θέμα του βέτο που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία επί του κεφαλαίου της ενέργειας, άφησε ανοικτό το θέμα να επανεξετάσει η χώρα του την πολιτική της ως προς τους αγωγούς, που θα περνούν από το έδαφός της και θα τροφοδοτούν την Ευρώπη

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/112603


Δευτέρα, Ιανουαρίου 19

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Ιδιαίτερα κρίσιμος για τα ελληνοτουρκικά χαρακτηρίζεται ο Ιανουάριος, ο οποίος έχει και σημειολογική σημασία λόγω της κρίσεως στα Ίμια το 1996Σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, με την μεν πρώτη να επιμένει στην πολιτική πρακτική του "εξευμενισμού του θηρίου", τη δε δεύτερη να αναβαθμίζει ποιοτικά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και να επιδιώκει εκ νέου τη δημιουργία τετελεσμένων, με κλιμακούμενες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων (σ.σ. έφτασαν μέχρι το Σούνιο...) και παραβιάσεις του FIR Αθηνών.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=847762&-V=articles

Κυριακή, Ιανουαρίου 18

Η επενέργεια της διαφάνειας...


Απ ότι φαίνεται το 2009 θα είναι έτος εκλογών, ως φυσικό επακόλουθο τα κόμματα αλλά και οι υποψήφιοι θα αρχίσουν σιγά – σιγά την προεκλογική τους εκστρατεία, δεν είναι όμως λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιφέρει θεμελιώδης αλλαγές στον πολιτικό τοπίο, τόσο σε επίπεδο συσχετισμών δυνάμεων, όσο κύρια σε επίπεδο αντικατάστασης του πολιτικού προσωπικού της χώρας, τόσο στην επαρχία όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Κατά πολλούς το πολιτικό προσωπικό που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της τελευταίας δεκαετίας, ειδικά όσοι έχουν υποπέσει σε μεγάλα πολιτικά σφάλματα, έχουν κουράσει και οι ψηφοφόροι πλέον έχουν γίνει επιφυλακτικοί, οι πολιτικές πράξεις αρκετών ήταν αντίθετες με τις πολιτικές πεποιθήσεις της κοινωνίας. Και στο πολιτικό τοπίο όμως φαίνεται να επικρατεί σύγχυση. Εξάλλου, το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Με λίγα λόγια αναμένεται μια δύσκολη πολιτική εκστρατεία για τα κόμματα, τι στιγμή μάλιστα που η «κοινωνική βάση» έμεινε με τα μικροβολέματα. Οι αναποφάσιστοι και οι δυσαρεστημένοι με το πολιτικό σύστημα είναι αρκετοί.
Από την άλλη πλευρά και ειδικά στην επαρχία στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ειδικά τα μεγάλα κόμματα έχουν συνήθη τακτική να προκρίνουν και να επιβάλουν αναμφιβόλου πολιτικής ποιότητας πρόσωπα με τόπο « καταγωγής» την Αθήνα» που σε μεγάλο βαθμό στην πορεία δεν κατάφερναν να εκπροσωπήσουν επάξια τους ψηφοφόρους που τους τίμησαν με την ψήφο τους ή όταν δεν κέρδιζαν τη βουλευτική έδρα εξαφανίζονταν. Οι επιπτώσεις του φαινομένου για τις τοπικές κοινωνίες που ουσιαστικά είναι χωρίς εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο είναι τραγικές, οι πολιτικοί, δεν αναλαμβάνουν δεσμεύσεις σε εκείνους που τους ψηφίζουν και κατ επέκταση στην κοινωνία, δεν εκφράζουν συγκεκριμένες απόψεις και επιδιώξεις του τοπικού πληθυσμού από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα κτλ.
Στη βάση αυτή κινείται και η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όποιος έχει τις καλύτερες γνωριμίες και εκπροσωπεί επάξια τα «πολυσυλλεκτικά» συμφέροντα παίρνει το χρίσμα, γενικότερα έχει κυριαρχήσει η ανακύκλωση προσώπων και ιδεών και οι εσωκομματικές εκλογές στην πράξη έχουν καταργηθεί, μεγάλο ζήτημα με αρκετές πτυχές όμως αυτό. Οι πολίτες λένε ότι τα κόμματα έχουν κάνει συλλογή από δημαγωγούς, σημεία των καιρών θα πει άλλος. Γι αυτό όμως η κοινωνία έχει εξαντληθεί σε άκαρπους αγώνες και η ελληνική επαρχία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Επίσης το γεγονός επενεργεί περίεργα και δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετώπισαν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Αθήνα την ελληνική επαρχία, δημιουργούσαν κλίμα άμεσων στόχων χωρίς προοπτική και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το ντόπιο πληθυσμό και τις ανάγκες του, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγάλο θύμα ήταν η δημοκρατία. Αυτό όμως που φαίνεται, μεταξύ άλλων και εν μέσω οικονομικής κρίσης να μπορεί να εξασφαλίσει και να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της επαρχίας αλλά και να καταπολεμήσει την κακοδιοίκηση, τη διαφθορά και την γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα, είναι η ορθολογική κατανομή του πολιτικού προσωπικού, η στοχευμένη ανανέωση, χρειάζεται να αναδειχθούν ανανεωτικές τάσεις, αλλά και η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και στις γενικότερες πολιτικές και άλλες διαδικασίες και συναλλαγές.

Σάββατο, Ιανουαρίου 17

Tα επιτόκια των τραπεζών


Χθες η ευρωπαϊκή τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 2%.
Την ιδία στιγμή στη χώρα μας οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι στην ελληνική αγορά τα επιτόκια δεν είναι υψηλά. Την παραπάνω δήλωση έκανε χθες ο γ.γ. της ΕΕΤ, στο ρ/σ Alpha 98,9 επίσης τόνισε ότι, οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία περιλαμβανομένου και του τραπεζικού συστήματος, δεν επιτρέπουν να δίνονται τα δάνεια με την ευκολία που δίνονταν ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα όμως με οικονομικούς αναλυτές τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα μας κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί ένα ενοποιημένο σύστημα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ε.Ε.
Οι τραπεζίτες παλιότερα για το ζήτημα ισχυρίζονταν ότι οι διαφορές των επιτοκίων οφείλονται στο μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, στο υψηλό κόστος λειτουργίας των τραπεζών!, από το διατραπεζικό επιτόκιο euribor συν ένα ποσοστό που αφορά το υψηλότερο κόστος πιστωτικού κινδύνου, τον υψηλότερο πληθωρισμό, τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και τον μικρό βαθμό ωρίμανσης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς κτλ.

Από την άλλη πλευρά οι καταθέσεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση είναι εγγυημένες από το κράτος, ενώ μετά τα τελευταία μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο( μείωση του κόστους διατραπεζικού δανεισμού, κτλ) η άντληση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τις δραστηριότητές τους. Παράλληλα εδώ και αρκετά χρόνια οι χορηγήσεις δανείων υπερδιπλασιάστηκαν και οδήγησαν σε έκρηξη δανειοδότησης. Σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αποπληρώνει τα δάνεια του με τα πιο υψηλά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και τα καταναλωτικά είναι ιδιαίτερα ακριβά. (πχ στα στεγαστικά και σύμφωνα με δανειολήπτες η επιπλέον επιβάρυνση ξεπερνά το 18%, έτσι η ετήσια επιβάρυνση για 20ετούς διάρκειας στεγαστικό δάνειο με μηνιαία δόση 600 ευρώ η αύξηση σε σχέση με 1- 2 χρόνια πριν φθάνει τα 1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 100 ευρώ το μήνα).
Παράλληλα βλέπουμε ότι, πριν λίγες μέρες η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου κρίθηκε επιτυχημένη και το δημόσιο άντλησε με βραχυπρόθεσμο δάνειο δύο δισεκατομμύρια 550 εκατομμύρια Ευρώ, με κόστος δανεισμού στο 2,48%. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος Standard & Poor΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος εκτοξεύοντας το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού κατά 10 μονάδες βάσης .
Περίεργα πράγματα θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο! Τα υψηλά επιτόκια είναι μία από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και τις αρνητικές εξελίξεις με τα σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής των δανείων στη βαλκανική αγορά που έχουν επενδύσει οι ελληνικές τράπεζες; Υπάρχουν διαφορετικές οικονομικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις σχετικά ή οι τράπεζες ελέγχουν και διαμορφώνουν με τους δικούς τους όρους την αγορά; έχει η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά πρόβλημα και πιο είναι το πρόβλημα; Δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να τα απαντήσουν οι σχετικοί με την πολιτική οικονομία...
Την ίδια στιγμή στην Αγγλία οι μετοχές της Barclays και Royal Bank of Scotland, είχαν χθες τεράστιες απώλειες, έχασαν σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας τους, το γεγονός πυροδότησε φόβους για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου. Πολλοί από τους επενδυτές έχουν δει την αξία των μετοχών τους να βυθίζεται κατά 90% από τη τιμή που είχαν στις αρχές του 2007. Σύμφωνα με αναλυτές αρκετές τράπεζες αναμένουν περαιτέρω απώλειες εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των τοξικών επενδύσεων. Οι ειδικοί ελεγκτές έχουν ήδη ανακοινώσει πως η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να υπογράψει τους λογαριασμούς των τραπεζών και πολλών άλλων εταιριών λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 16

Σε «κρίση» οι μεταφορές πετρελαίου

Την ώρα που ο Καναδάς και ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης απειλούνται με εξάντληση των αποθεμάτων τους φυσικού αερίου λόγω των διαφορών του Κρεμλίνου και της Ουκρανίας, περίπου 35 μεγάλα δεξαμενόπλοια και άλλα μικρότερα με περισσότερα από 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι στα αγκυροβόλια στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Μεξικού αρνούμενα να ξεφορτώσουν ή να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.
H ιταλική εφημερίδα corriere della sera αναφέρει ότι βρίσκονται σε αυτή τη στάση αναμονής επειδή η πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα $ 140 στα $ 35 το βαρέλι, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα κέρδη από ναύλα. Επίσης, ο κίνδυνος των Σομαλων πειρατών κάνει τους καπετάνιους δισταχτικούς που φοβόνται για τη ζωή των πληρωμάτων, αλλά και την τύχη των φορτιών που μεταφέρουν.

Παράλληλα, η παγκόσμια κρίση έχει δημιουργήσει αναταραχή και πτώση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα πάνω από 327 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου να βρίσκονται αχρησιμοποίητα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, θα κοστίσει περίπου $ 10 το βαρέλι το χρόνο, ενώ αν η τιμή του βαρελιού αρχίσει να αυξάνεται από τα 40 σε 60 δολάρια αναμένονται τεραστία κέρδη. Ειδικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν για το ζήτημα ότι η κερδοσκοπία και ο τρόπος που εξελίσσεται απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, δλδη, τα εργοστάσια, τις μεταφορές, το κοινό ή ακόμη να καθυστερήσει για πολλά χρόνια την παγκόσμια ανάκαμψη.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 15

Μείωσε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή τράπεζα



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε σήμερα τα επιτόκια μισή μονάδα στο 2% σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ύφεσης, έτσι το κόστος του χρήματος είναι αυτή τι στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του θεσμού.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Φεβρουάριο τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ισπανικά μμε ( el pais) ασκήθηκαν πιέσεις να γίνει μεγαλύτερη περικοπή, ωστόσο η ευρωπαϊκή τράπεζα φαίνεται να προτιμά να αφήσει περιθώρια για μεγαλύτερους ελιγμούς κατά τους προσεχείς μήνες.
Επίσης, είναι γνωστό ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου του περασμένου έτους η Ευρωπαϊκή τράπεζα εχει μειώσει την τιμή του χρήματος κατά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η απότομη οικονομική ύφεση.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, που μειώνει και τις τιμές, σε αρκετά αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και στις πρώτες ύλες, έτσι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος που διευρύνει το οικονομικό πεδίο δράσης τους.
Παρόλα αυτά μέχρι και ως σήμερα στη χώρα μας οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, παράλληλα και οι τιμές των καυσίμων είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση πάντα με τις τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 14

Σε τροχιά εκλογών


Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές το 2010 με την ευκαιρία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας η χώρα εισέρχεται αυτόματα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το καλοκαίρι υπάρχουν σίγουρα οι ευρωεκλογές η χώρα από δω και πέρα θα κινείται με ρυθμούς εκλογών.
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα σενάρια που θέλουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2009, τότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που γίνουν εκλογές την άνοιξη και δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε θα υπάρχει η δυνατότητα για επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου και σε αυτή την περίπτωση όμως είναι σίγουρο ότι το 2010 θα προκηρυχθούν ξανά εκλογές επειδή θα τις προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ αν δεν γίνουν το 2009, είτε η ΝΔ μαζί με τα μικρότερα κόμματα αν δεν κερδίσει τις εκλογές που εικάζεται ότι θα
διεξαχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες (όμως το 2010 και αν γίνουν την άνοιξη πρόωρες εκλογές, η αντιπολίτευση δεν θα μπορεί με 80 - 90 βουλευτές που θα έχει να προκαλέσει εκλογές) .
Παράλληλα, το γεγονός ότι το υπουργείο απασχόλησης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει πρόσληψη περίπου 60.000 ανέργων στο Δημόσιο, με την επιδότηση θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ θεωρείται από πολλούς όχι μόνο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προκαλεί η παγκόσμια κρίση, αλλά και ως ένα φιλολαϊκό μέτρο που στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, με στόχο τις εκλογές.
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η νέα ηγεσία του υπουργείου οικονομικών που μετά την αλλαγή φρουράς φαίνεται ότι παίρνει μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίοι όμως εδώ θεωρούν ότι τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο όσες δεν έχουν προβλήματα. Εκτός των παραπάνω μέτρων η κυβέρνηση αυτή την εποχή φαίνεται να προσπαθεί να βρει λύσεις σε ένα πλήθος σωρευμένων προβλημάτων που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των διαχειριστικών πράξεων τις τελευταίας δεκαετίας.
Κατ’ αυτό τον τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανατρέψει το κυβερνών κόμμα τα τωρινά αρνητικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Δοθέντων τούτων και με δεδομένο ότι σε παγκόσμια κλίμακα κυριαρχεί η παγκόσμια οικονομική κρίση που εκτιμάται ότι το 2009 θα δημιουργήσει γενικότερες οικονομικές δυσκολίες, αλλά και επειδή το επόμενο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα και με τις ενδείξεις, το σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναδειχθούν σε ζητήματα αιχμής, η πολιτική κατάσταση γίνεται παρτίδα σκάκι για δυνατούς και ψύχραιμους παίκτες.

Συνάντηση Χριστόφια – Μπράιζα


Την εκτίμηση ότι η προσέγγιση που παρουσιάζεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι διαφορετική από τη στάση που υπήρχε πριν την έναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Μπράιζα, λέγοντας ότι υπάρχει μια αμυντική στάση, επιφυλακτικότητα από τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και της Αγκυρας.
Σε δηλώσεις μετά που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μπράιζα είπε ότι είχαν μια σε βάθος και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα φέρει νέες πρωτοβουλίες ή ιδέες στη διαδικασία, ο κ. Μπράιζα είπε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος τι θα γίνει. «Σε έξι μέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα όταν αναλάβει τα καθήκοντά του», είπε.
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=334&id=601674

Hillary Clinton: προτεραιότητα η "έξυπνη διπλωματία"


Καταθέτοντας τη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, στα πλαίσια ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού της στο αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, είπε χαρακτηριστικά, « Θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με περισσότερους εταίρους παρά εχθρούς. Η Διπλωματία θα είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας, αλλά γνωρίζουμε ότι και η χρήση βίας είναι συχνά απαραίτητη» και επεσήμανε ότι, ο ειλικρινής διάλογος καθορίζει τα πάντα, σκιαγραφώντας την εικόνα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι USA σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Για τα ζήτημα της μέσης ανατολής τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη» Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι θα εφαρμόσει την «έξυπνη διπλωματική ισχύ» για να εξετάσει θέματα ασφάλειας του Ισραήλ, αλλά και τα πολιτικά και οικονομικά οράματα των Παλαιστινίων.

Η κ. Κλίντον είπε λίγα πράγματα σε σχέση με την προσέγγιση για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σε θέματα όπως η ανοικοδόμηση του Ιράκ, ο έλεγχος των όπλων και της πυρηνικής ανάπτυξης , η κ. Κλίντον είπε ότι θα είναι ισότιμος εταίρος με το Πεντάγωνο και θα ζητήσει το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει επιπλέον πόρους ώστε η διπλωματία να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο.

Η κ. Κλίντον είπε
με Πρόεδρο τον εκλεγέντα Barack Obama θα υπάρξει αλλαγή της πολιτικής έναντι της Κούβας και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν την απαγόρευση ταξιδιών στην Κούβα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για το «δράμα των γυναικών και των νέων κοριτσιών που κακοποιούνται» ο πολιτισμός και η παράδοση είπε χαρακτηριστικά απαιτούν τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
Από την γερουσία έγιναν ερωτήσεις και για άλλα ζητήματα σχετικά με θέματα που αφορούν, τη συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας, με τη Ρωσία, για την αγορά του φυσικού αερίου, για τη Σερβία, για την κρίση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, τον έλεγχο των πυρηνικών κτλ .

Τρίτη, Ιανουαρίου 13

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ


Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού των εκπαιδευτικών. Οι υποψήφιοι όλων των κλάδων θα εξετασθούν στην Α΄ Θεματική Ενότητα το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009 και στη Β΄ Θεματική Ενότητα την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009. Αυτή την εποχή πάνω από 80.000 πτυχιούχοι, ετοιμάζονται για να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη 5.072 εκπαιδευτικών στη δημόσια Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση.
Αρκετοί από τους χιλιάδες που συμμετέχουν στο γραπτό διαγωνισμό έχουν λάβει μέρος σε όλους τους διαγωνισμούς που έγιναν την τελευταία δεκαετία είναι επιτυχόντες δεν έχουν καταφέρει όμως ακόμη να διοριστούν. Σήμερα οι επικριτές του διαγωνισμού είναι χιλιάδες. Επίσης δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που θεωρούν ότι ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι διαγωνισμός κατάταξης κατά το δοκούν της κεντρικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής από το νομό Ηλείας έχει καταθέσει μήνυση επειδή στον τελευταίο διαγωνισμό του άλλαξαν τα γραπτά.

Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα:

[www.edra.gr] [neoinileias.blogspot.com]

Ο έλεγχος της ροής & η κρίση του φυσικού αερίου

Όπως ανακοινώθηκε, το οριστικό πρωτόκολλο για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, χωρίς προσθήκες και αλλαγές από ουκρανικής πλευράς, έχει πλέον υπογραφεί από εκπροσώπους Ρωσίας και Ουκρανίας στο Κίεβο, ενώ υπεγράφη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

O Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Gazprom θα επαναφέρει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τη στιγμή που θα ήταν βέβαιος ότι οι διεθνείς παρατηρητές θα έχουν πλήρη επίβλεψη της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Alexander Medvedev είπε επίσης ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποστείλουν εμπειρογνώμονες, κάθε πλευρά από 25 για την παρακολούθηση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η ροη του φυσικού αεριού προς την Ευρώπη θα αρχίσει σήμερα.
Τι πραγματικά όμως επιδιώκει η Ρωσία στην Ουκρανία με τη σύγκρουση του φυσικού αερίου μέσα στο κρύο που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη να κλείσουν;
Κατά πολλούς η τωρινή κρίση προχώρησε περισσότερο από όσο αναμενόταν. Οι δυο πλευρές δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με την τιμή που θα πρέπει να πληρώσει το Κίεβο στη Μόσχα για το φυσικό αέριο και για τα τέλη διέλευσης που πρέπει η Ρωσία να καταβάλει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ευρωπαίους αναλυτές η Ρωσία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επιθυμεί κύρια η Ουκρανία να χάσει κάθε πιθανότητα να ενταχθεί στην ΕΕ ή και το ΝΑΤΟ.

Η διακοπή του φυσικού αερίου εκτιμούν οι αναλυτές ήταν μια μορφή προειδοποίησης προς την Ουκρανία να μη φύγει από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία επειδή η χώρα έχει χωριστεί σε φιλοδυτικούς του Προέδρου Γιουσένκο και σε φιλορώσους της πρωθυπουργού Yuliya Tymoshenko που θεωρούν τη Ρωσία σχεδόν ίδια τους χώρα.
Οι εσωτερικές διαμάχες δημιούργησαν προβλήματα στη χώρα και συμφωνα με αναλυτές κατέστρεψαν την ικανότητα να κάνουν σχέδια ή τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να θέσουν υποψηφιότητα ένταξής τους στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, μετά και τα τελευταία γεγονότα το χάσμα διευρύνεται. Σήμερα στην Ουκρανία αρκετοί μιλούν ακόμη και για ένωση με τη Ρωσία και από ότι φαίνεται η Ευρώπη δεν θέλει να «ενοχλεί» τη Ρωσία στα σύνορα της.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 12

Έκθεση της ICG για την ΠΓΔΜ

Η χρόνια διαφωνιών μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι μόνο επιζήμια για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ένωση και την στρατηγική του ΝΑΤΟ για σταθερότητα στα δυτικά βαλκάνια αναφέρει έκθεση της διεθνούς ομάδας κρίσεων ΜΚΟ (ICG) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επίλυση της διαφοράς, η έκθεση επαναφέρει ουσιαστικά την τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. NIMIC και προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

-Τα Σκόπια θα πρέπει να ανακαλέσουν την απόφασή τους να μετονομάσουν το αεροδρόμιο τους Μέγας Αλέξανδρος και να απέχουν από παρόμοιες κινήσεις που θα προκαλέσουν την Αθήνα
-Τα Σκόπια και η Αθήνα, θα πρέπει από κοινού να εξετάσουν τα κοινά στην ιστορία της περιοχής, με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν αναφορές στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσβάλλουν τις εθνικές ευαισθησίες των άλλων?
- Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την Ενδιάμεση Συμφωνία, και μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα, τα Σκόπια θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο η προσωρινή μορφή "της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" σε όλες τις πολυμερείς οργανισμούς, ενώ η Αθήνα θα πρέπει να αποσύρει τις απειλές για βέτο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ
- Τα Σκόπια θα πρέπει να αναφέρουν δημοσίως την ετοιμότητά τους να αποδεχθούν την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" ως όνομα για όλους τους διεθνείς σκοπούς.
- Η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί με την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας του βόρειου γείτονά της, ως "μακεδονική" και την αποδοχή των Σκοπίων με διαβεβαίωση ότι η χρήση του επιθέτου δεν συνεπάγεται αποκλειστικότητα ή εδαφική αξίωση κατά την βόρειας ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. !
- Το ΝΑΤΟ και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνουν ενεργά την Αθήνα για την απεμπλοκή της Μακεδονίας και ενσωμάτωση στους δυο οργανισμούς και να ανταποκριθεί θετικά στις παραχωρήσεις των σκοπιών σχετικά με την ονομασία της χώρας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η έκθεση θεωρείται απαράδεκτη.
Ως γνωστό, η χώρα μας επιζητά λύση που θα έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο, έναντι όλων.

Ολόκληρη η έκθεση:
http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=5862&l=1


Διαβάστε στο blog παλιότερα άρθρα για το ζήτημα:
http://neoinileias.blogspot.com/2008/11/blog-post_22.html
http://neoinileias.blogspot.com/2008/10/blog-post_2783.html

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κάνουν την εμφάνιση τους ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα. Tο 2008 χαρακτηρίστηκε έτος των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τις τελευταίες μέρες με την αρχή του 2009 σε ολόκληρη την Ευρώπη οι χαμηλές θερμοκρασίες τα χιόνια και οι καταρρακτώδεις βροχές συνθέτουν ένα ασύνηθες σκηνικό που σε συνδυασμό με την έλλειψη ενέργειας ανάστειλαν κάθε παραγωγική δραστηριότητα και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο, στη γεωργία, στις υποδομές στην υγεία κτλ. Οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινόμενων, σε όλους τους τομείς, στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση στη γεωργία και στον πληθυσμό είναι πολλές και σύνθετες και βασικά επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στις οικονομικές δραστηριότητες, στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα της Γης.

Επίσης, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι στο μέλλον τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τις μεταβολές που θα προκληθούν και θα προέρχονται από διαφορετικούς παράγοντες οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες. Σήμερα φαίνεται ότι ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αλλαγή του κλίματος έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι κίνδυνοι πλέον είναι ορατοί σε όλους τους τομείς.
Σε αυτό το πλαίσιο η εκ των υστέρων λήψη μέτρων δεν ωφελεί και οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στη χώρα μας, φαίνεται ότι δεν μπορούν επαρκώς να αντιμετωπίσουν με ίδιες δυνάμεις τις χιονοθύελλες, τις καταστροφικές πλημμύρες και τις ζημιές που προκαλούν, βλέπουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι δομές τους δεν μπορούν να προσαρμοστούν ή να αντιδράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα κενά του παρελθόντος και οι κακοτεχνίες, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Συνεπώς, τόσο οι τοπικές δομές όσο και οι κεντρικές θα πρέπει να εξετάσουν πλέον σοβαρά τη βελτίωση της υποδομής και της οργάνωσής τους και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών που επιφυλάσσει το μέλλον με ίδιες δυνάμεις.

Κυριακή, Ιανουαρίου 11

Ένταση στην Τουρκία

Οι αρχές συνέλαβαν την παρασκευή περισσότερους από 30 υπόπτους για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν

O Επικεφαλής του στρατού της Τουρκίας συναντήθηκε αιφνιδίως με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη που πέρασε για να συζητήσουν την σύλληψη – κράτηση υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού για διερεύνηση υποψιών πραξικοπήματος. Στην Τουρκία υπάρχουν έντονοι φόβοι για εκδήλωση πραξικοπήματος εξαιτίας της ισχύς που έχει το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας αυτής.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας ζήτησε συνάντηση και σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν κράτησε περισσότερο από από μία ώρα και η συζήτηση αφορούσε τη σύλληψη των 4 ανώτατων στρατιωτικών αναφέρει σε δήλωση του το Γενικό Επιτελείο στρατού.
Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν χρεωθεί κατηγορίες, αλλά η κράτηση φαίνεται να έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην Τουρκία που για γενιές το στρατιωτικό κατεστημένο ήταν το απρόσβλητο μέρος της ιεραρχίας της τουρκικής εξουσίας.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ένα δίκτυο από πρώην αξιωματικούς, δικηγόρους, πρυτάνεις πανεπιστημίων και δημοσιογράφων είχαν συνωμοτήσει για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Αναφορές έγιναν και για την οργάνωση Ergenekon, δεδομένου ότι Ογδόντα έξι άτομα δικάζονται για την υπόθεση.

Σήμερα τουρκικά κανάλια ανακοίνωσαν ότι ο πρώην επικεφαλής του συμβουλίου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κεμάλ Guruz, ο οποίος είχε συλληφθεί στο τελευταίο κύμα αφέθηκε ελεύθερος μαζί με άλλα 9 άτομα έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στα εννεα ατομα ηταν και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK), Tuncer Kilinc, που κρατούταν από την Παρασκευή

Ελλείψεις στο ΙΚΑ…

…λόγω υποστελέχωσης οι διοικητικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. στο Ν. Ηλείας υπολειτουργούν.

Σοβαρά καθημερινά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο νομό Ηλείας. Χιλιάδες πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα βασικά λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα τοπικά υποκαταστήματα των διοικητικών υπηρεσιών της περιοχής.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για το υποκατάστημα ικα του Δήμου Σκιλλούντος πολίτες της περιοχής δήλωσαν ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, μάλιστα αρκετοί αναγκάστηκαν για να εξυπηρετηθούν να περιμένουν ως και 2 μέρες στην ουρά επειδή το τοπικό υποκατάστημα λειτουργεί μόνο με 2 υπαλλήλους και το διευθυντή και εξυπηρετεί μια περιοχή 24.000 κατοίκων. Στελέχη του E. Κέντρου της περιοχής δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 3.000 ανέλεγκτες ανοιχτές υποθέσεις. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα υποκαταστήματα της περιοχής, πάνω από 4.000 είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις στον Πύργο,1200 στην Ζαχάρω, 750, στην Ολυμπία κτλ με αποτέλεσμα το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής να είναι εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία 1 στους 5 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και η «μαύρη εργασία» αυξάνεται. Αρκετές επιχειρήσεις είναι ανυπόγραφες, δηλαδή δεν έχουν καμιά σχέση με το ταμείο, την ίδια στιγμή που οι ελεγκτές δεν μπορούν να επισκεφτούν εξαιτίας του φόρτου εργασίας στο εσωτερικό, εξωτερικές υποθέσεις. Είναι όμως γεγονός ότι η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος έλυσε προβλήματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υπάλληλοι να χειριστούν τους υπολογιστές.
Αν τώρα, παρατηρήσουμε γενικότερα στοιχεία βλέπουμε ότι, η εισφοροδιαφυγή σε πανελλαδικό επίπεδο κοστίζει στο ασφαλιστικό σύστημα περίπου 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και οι απώλειες από τη μαύρη εργασία ξεπερνούν τα 3,2 δις ευρώ. Κατά συνέπεια και προκειμένου να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές, χιλιάδες πολίτες θεωρούν ότι απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις και πρόσληψη προσωπικού.